Ministrul de externe al Danemarcei: „Nu știu prea multe despre dosarul transnistrean“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful diplomației de la Copenhaga, țară care a preluat președinția UE, a recunoscut că nu cunoaște multe despre conflictul transnistrean, însă este atent la Uncraina și Belarus.

Întrebat cum vede Danemarca dosarul transnistrean, ministrul danez de externe, Villy Soevndal a dat un răspuns succint: „Nu știu prea multe despre asta". Ministrul de externe danez s-a întâlnit miercuri cu presa acreditată la Bruxelles pentru a explica viziunea despre lume a țării sale, la preluarea președinției Consiulului European. În privința statelor din Parteneriatul Estic, șeful diplomației de la Copenhaga a afirmat că țara sa va menține pe agendă susținerea Ucrainei pentru semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și va continua să reacționeze la încălcarea drepturilor omului în Belarus.

Cât despre Moldova, ministrul de externe a afirmat că aceasta ar putea obține, într-o bună zi, statutul de țară candidată. "Republica Moldova va fi tratată ca orice altă țară și va putea deveni candidată la aderare atunci când va îndeplini criteriile", a completat ministrul danez. În privința Serbiei, aflată destul de aproape de a dobândi statutul de țară candidată la aderare, șeful diplomației de la Copengaha s-a arătat îngrijorat de recentele atacuri îmotriva unor membri ai KFOR din Germania și Austria, promițând că va urmări îndeaproape situația. „Vom pune presiune pe guvernul sârb pentru a securiza regiunea de la nordul Kosovo", a declarat ministrul danez. Oficialul a mai afirmat că, în ce privește îngrijorările legate de noua constituție ungară, Comisia Europeană este cea care trebuie să se pronunțe dacă un stat membru încalcă criteriile Uniunii Europene. „Nu suntem în situația de a acționa, ca țară ce deține președinția Consiliului, dar Comisia trebuie să se pronunțe", a declarat șeful diplomației de la Copengaha.

Dosarul Schengen: „Căutăm o soluție“
Ministrul danez al Justiției, Martin Boedskov, a declarat miercuri că țara sa, care a preluat de la 1 ianuarie președinția Consiliului European, va încerca să găsească o soluție, „cât de curând posibil" pentru admiterea României și Bulgariei în Spațiul schengen.

„Toate statele candidate trebuie să îndeplinească aceleași criterii. Nu există un dublu standard. Noi apreciem eforturile depuse de România și Bulgaria pentru îndeplinirea criteriilor Schengen și vom încerca să găsim o soluție", a afirmat ministrul de la Copenhaga. Olanda este singura țară care se opune în acest moment soluției de compromis găsite de statele membre ale Acordului Schengen, privind o admitere „în trepte" a României și Bulgariei, cu spațiul aerian și cu cel maritim în martie 2012 și cu cel terestru, în toamna aceluiași an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite