Ministerul Justiţiei donează salariul de o zi pentru construcţia unui penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Justiţiei donează salariul de o zi pentru creare a unui penitenciar model la Goia
Ministerul Justiţiei donează salariul de o zi pentru creare a unui penitenciar model la Goia

Angajaţii Ministerului Justiţiei şi ai instituţiilor subordonate vor dona câteva sute de mii de lei din salariul pentru o zi pentru definitivarea proiectului de creare a unui penitenciar model pentru minori la Goian.

Ministerul Justiţiei anunţă că toţi cei care pot şi doresc să contribuie la realizarea unor condiţii mai bune pentru minorii delicvenţi, dotarea bibliotecii şi a unor săli de calculatoare, amenajarea unor săli de sport şi a unei cantine pentru ei, pot să facă donaţii. Cea mai mare parte din acești bani a fost acumulată chiar de colaboratorii Departamentului Instituțiilor Penitenciare, contribuția cărora se ridică, conform unor calcule preliminare, la peste 300 de mii de lei. Proiectul de reconstrucţie a penitenciarului de la Goian urmează a fi implementat până în decembrie 2013, iar bugetul acestuia se ridică la aproximativ 2 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, iniţiativa a fost susţinută şi de angajaţii Departamentului Administrare Judecătorească, ai Centrului de Armonizare a Legislaţiei şi cei ai Direcţiei de justiţie a UTA Gagauz-Yeri. Proiectul este realizat de minister cu sprijinul unor parteneri naţionali şi străini, printre care Misiunea Norvegiană pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova şi UNICEF Moldova, cu scopul de a contribui la reformarea sistemului penitenciar prin crearea unei instituţii corecţionale pentru minori ce ţine cont de practicile europene şi respectarea drepturilor omului.

Drept model a fost ales penitenciarul din Oslo, Norvegia, practicile căruia urmează a fi adaptate în cadrul noului penitenciar pentru minorii delicvenţi de la Goian. În paralel, proiectul presupune modificarea întregului sistem corecţional de justiţie juvenilă, astfel încât detenţia să fie înlocuită cu un mediu de securitate dinamică, centrat pe copil, care să includă activităţi educaţionale, terapeutice şi de orientare vocaţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite