Migranţii moldoveni, lipsiţi de pensie la bătrâneţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Migranţii moldoveni evită să contribuie la sistemul de protecţie socială
Migranţii moldoveni evită să contribuie la sistemul de protecţie socială

Migranţii moldoveni evită să contribuie la sistemul de protecţie socială atât din ţara-gazdă, cât şi din cea de origine şi riscă să fie lipsiţi de pensii. Aceasta este concluzia unui monitor social efectuat de IDIS „Viitorul".

„În 2010 doar o mie de persoane au încheiat contracte individuale cu Casa Naţională de Asigurări Sociale. Între timp, doar 6% din migranţii moldoveni contribuie la fondurile de pensii în ţările-gazdă. În aceste condiţii, persoanele care nu au stagiul de cotizare necesar ajung să nu mai poată pretinde nici la pensia minimă în Republica Moldova", se menţionează în monitor. „Un moldovean apt de muncă din zece activează peste hotare, ceea ce creează provocări pentru sistemul naţional de protecţie socială", constată sociologul Natalia Vladicescu.

Totuşi potrivit sociologilor, cea mai mare problemă rămâne nivelul scăzut de informare şi de încredere a populaţiei în sistemul de pensii şi cel al asigurărilor sociale. Specialiştii recomandă autorităţilor să îşi concentreze eforturile de gestionare a procesului migrațional, evitând deconectarea migranţilor de la sistemele de asigurări sociale în ţara-gazdă şi în cea de baştină, prin promovarea muncii oficiale peste hotare și a unei migrații sezoniere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite