Mierea poate fi şi toxică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele apicole vândute la colţ de stradă îşi pierd din proprietăţile benefice
Produsele apicole vândute la colţ de stradă îşi pierd din proprietăţile benefice

În goană după câştig, unii apicultori îşi comercializează marfa în condiţii improprii.

La intersecţia străzii A. Puşkin cu bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău, în fiecare zi, puteţi vedea o tarabă impovizată, unde se vând produse apicole: miere, polen, lăptişor de matcă, păstură. Comercianţi de acest fel există şi în alte zone ale oraşului.

Vânzătoarea de la taraba din centru spune că este prezentă în acest loc zilnic, de doi ani. Astfel, de e frig, caniculă sau vreme cu temperaturi oscilante, produsele apicole ajung până la urmă în sacoşa unui cumpărător. Femeia însă ne asigură că marfa nu e afectată de aceste oscilări. „Mierea este foarte bună. O aduc de la fratele meu, care îngrijeşte stupii de albine. Nu are nimic că stă aşa", ne spune Valentina, arătând la borcănaşele pline. Ce-i drept, lăptişorul de matcă îl ţine într-un frigider cu băuturi răcoritoare, care se află alături, îndemnându-ne să cumpărăm produsul cu o sută de lei gramul. Femeia mai spune că oamenii care se adresează la ea cumpără mai des miere, polen şi lăptişor.

TEMPERATURA ŞI UMIDITATEA CONTEAZĂ

Specialiştii susţin că trebuie să-i ocolim pe comercianţii de la colţ de stradă, deoarece mierea vândută în aceste condiţii nu numai că nu este benefică, dar poate fi dăunătoare. „Aminoacizii şi enzimele degradează când stau la soare. În rezultat, în miere se acumulează o substanţă toxică, numită hexametilfurfurol (HMF)", explică Ştefan Condratiuc, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor.

El spune că mierea poate fi păstrată la temperatura camerei, dar ferită de soare, în timp ce lăptişorul de matcă şi păstura trebuie ţinute la frigider. Câteva ore în soare sau căldură le „topesc" toate proprietăţile. „Produsele apicole trebuie păstrate la maxim 20 de grade Celsius, nu mai mult. În plus, trebuie respectat un anumit coeficient de umiditate, circa 60-70 de grade. De asemenea, nu este permisă vânzarea lor la colţ de stradă", menţionează Adrian Popovici, specialist în cadrul Secţiei trasabilitate şi siguranţa produselor alimentare din cadrul Agenţiei sanitar-veterinară şi pentru siguranţa produselor de origine animală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite