„Mi-e dragă România oriunde m-aş afla“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii sărbătoresc astăzi 93 de ani de la Marea Unire
Românii sărbătoresc astăzi 93 de ani de la Marea Unire

Românii veniţi de peste Prut spun că trăiesc de 1 Decembrie aceleaşi sentimente de mândrie naţională şi că se simt în Republica Moldova la fel ca în ţara lor. Oameni cunoscuţi sau cetăţeni de rând, toţi vor marca azi Ziua Naţională a României, chiar dacă în stânga Prutului, unde sunt stabiliţi, e zi de lucru.

În cei peste 20 de ani de când a căzut cortina de fier de la Prut, mulţi cetăţeni români au ales să se stabilească cu traiul în Republica Moldova. I-a adus aici întâmplarea, dragostea, vocaţia sau afacerile.
„Am venit la Chişinău cu o zi înainte de puciul de la Moscova, pentru câteva zile, dar, am ajuns să trăiesc şi Marea Adunare Naţională din 27 august. După care am decis să mai rămân un timp, ca apoi acest timp să se tot întindă", povesteşte vedeta PRO TV Lorena Bogza. Mărturiseşte că trăieşte 1 Decembrie la Chişinău cu emoţii mai intense decât dacă ar fi fost în Ţară. „Aici lucrurile se simt şi se văd altfel, parcă sunt mai aproape de România. Mi-e dragă România în fiecare zi, dar pe 1 decembrie parca aş vrea să spun în fiecare clipă cât de mult o iubesc", se destăinuie Lorena Bogza.

SE SIMT MAI ROMÂNI DECÂT ÎN PROPRIA ŢARĂ

De câteva luni, tehnicianul român Gabi Stan antrenează echipa Milsami Orhei. Spune că se simte la noi ca acasă şi că, deşi nu e aceeaşi febră a sărbătorii ca în România, lucrurile au evoluat faţă de 2001-2002, când a avut prima experienţă în Basarabia.
„Suntem cinci conaţionali la Milsami. Probabil, de Ziua Românie va trebui să facem cinste colegilor", spune Gabi Stan. Şi pentru Sorin Andrei, preşedintele executiv al BCR Chişinău, azi este o zi specială. „Mă voi întâlni cu colegii de la alte companii româneşti şi internaţionale în care sunt români, de asemenea voi participa şi la evenimentele organizate de Ambasadă", afirmă Sorin Andrei. Susţine că la Chişinău e printre ai săi. „În Republica Moldova am descoperit oameni extraordinari. Micile diferenţe dintre noi doar adaugă plus valoare relaţiilor moldo-române", explică bancherul.

Doru Petruţi, directorul Institutului de marketing şi sondaje IMAS, care se află în Republica Moldova de şapte ani, preferă să-şi spună european, şi să nu-şi etaleze identitatea naţională. „Pentru mine românii de aici şi cei de peste Prut sunt la fel de apropiaţi. Desigur, există o diferenţă de valori şi de mentalităţi", este de părere sociologul. Recunoaşte că i-a fost mai uşor să lege prietenii în ţara noastră, pentru că „în România prevalează valorile materiale". Totuşi, spune el, românii nu sunt priviţi întotdeauna cu ochi buni în stânga Prutului, din cauza stereotipurilor. „Parcă ai purta o etichetă dacă eşti român. Dar lucrurile sunt văzute mai degrabă emoţional. Până la urmă, contează prestaţia omului", afirmă Doru Petruţi.

E sărbătoare azi şi în familia lui Eugen Sorin Petre, care a lăsat acum 16 ani Bucureştiul pentru o fată din Ungheni. „Pentru mine, Basarabia e al doilea stat românesc, aşa o percep eu. Aici e casa mea, unde e soţia şi cele două fiice, la fel cum la Bucureşti e casa mea, unde mereu mă aşteaptă părinţi", mărturiseşte românul din Ungheni, Eugen Sorin Petre.

Au contribuit Andrei Loghin, Ion Preaşca, Virginia Dumitraş)

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite