Meseriaș bine plătit sau șomer cu licență

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii care învață meseria de lăcătuși își pot deschide, ulterior, un service auto propriu
Tinerii care învață meseria de lăcătuși își pot deschide, ulterior, un service auto propriu

Pentru a deveni un specialist căutat şi bine plătit, este suficient să termini o şcoală profesională. Totuşi, în societate bântuie prejudecata că eşti incompetent, dacă nu ai trecut prin facultate.

Astăzi începe admiterea în şcolile profesionale. În acest an, Ministerul Educaţiei a alocat peste 14.000 de locuri la această treaptă de învăţământ, majoritatea cu finanţare bugetară. Deşi nu se bucură de acelaşi prestigiu ca şi facultăţile, aceste instituţii pot oferi o bună calificare, într-o perioadă relativ scurtă.

Pentru absolvenţii de gimnaziu studiile durează trei ani, iar pentru cei de liceu - un an. Specializările sunt diverse: de la bucătar, lăcătuş şi croitor până la montator de sisteme de ventilaţie sau maşinist pe excavator.

Tinerii din Republica Moldova sunt condamnaţi la şomaj

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, circa 12.000 de studenţi au absolvit în 2011 şcolile profesionale din ţară, iar numărul acestora este în descreştere faţă de anii precedenţi. Cu toate acestea, Ministerul Educaţiei a majorat în acest an numărul locurilor disponibile, încercând să-l echilibreze cu valul tinerilor care se orientează către universităţi.

Mai multe burse pentru studenţii de la facultăţile cu profil IT

„Cei mai solicitaţi specialişti pe piaţa locurilor de muncă sunt muncitorii calificaţi. Toate ţările au nevoie de ei", susţine viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura. De aceeaşi părere este şi viceministrul Muncii, Sergiu Sainciuc, care crede că e nevoie să ridicăm prestigiul noţiunii de „muncitor" în societate.

RATA DE ANGAJARE - 60%

„Rata de angajare a absolvenţilor şcolilor profesionale este una bună, de 60%. Mai bine să fii un lucrător calificat, cu un serviciu şi un venit stabil, decât un absolvent cu trei facultăţi în căutare de un loc de muncă. În prezent, cele mai căutate profesii sunt din domeniile construcţii, servicii, transporturi şi industrie", precizează oficialul.

Şi directorii şcolilor profesionale încearcă să-i atragă pe elevi la studii şi speră că în acest an vor avea un număr mai mare de tineri dornici să însuşească o meserie. „Şansele lor de a se integra în câmpul muncii sunt mai mari, pentru că ei învaţă să fie buni în sfera lor. Pot să dau multe exemple de foşti studenţi care au astăzi propriile afaceri sau, cel puţin, o slujbă care le asigură un trai decent", afirmă Svetlana Zubco, directoarea Şcolii Profesionale numărul 5 din Capitală.

„Chiar şi eu am învăţat la şcoala pe care astăzi o conduc. Încurajez tinerii să deprindă o meserie, după care, dacă îşi doresc, pot urma şi o universitate", adaugă şefa instituţiei.

„CONTEAZĂ ABILITĂŢILE, NU STUDIILE"

În ciuda prejudecăţilor persistente, există numeroşi moldoveni fără facultate, care se descurcă foarte bine şi cu atestatul de şcoală profesională în buzunar. „Sunt specialist în domeniul construcţiilor de mai bine de un deceniu. Am lucrat câţiva ani într-o firmă privată, după care am început să facem împreună cu soţia reparaţii în apartamente. Câştigăm bine, nu ne plângem", mărturiseşte Iurie Palii, originar din Orhei.

Universităţi din Republica Moldova se regăsesc într-un top mondial

Şi unii angajatori spun că îşi apreciază subalternii nu după gradul de studii, ci după abilităţi. „Diploma de studii superioare nu este un criteriu pentru mine atunci când fac angajări. Preţuiesc muncitorii responsabili, care lucrează calitativ", declară Ion Cibotari, patronul unei firme de producere a geamurilor termopane, din Chişinău.

„BRUTAR PE VIAŢĂ"

Totuşi, sunt şi specialişti care cred că absolvenţii universităţilor îşi găsesc mai uşor un rost în viaţă. „Dacă ai absolvit Dreptul sau Economia, ai destule cunoştinţe pentru a te angaja în mai multe locuri. Însă dacă te-ai făcut brutar, toată viaţa coci pâine", este de părere Cornel Ciurea, expert la IDIS Viitorul.

Fără BAC şi cu examene de admitere la facultate

În Republica Moldova activează 53 de şcoli profesionale (cu durata studiilor de trei ani) şi 15 şcoli de meserii (cursuri de un an). „Raportând la cererea de pe piaţa muncii, avem un număr prea mare de astfel de instituţii. Unele trebuie lichidate, altele comasate sau reorganizate", consideră Cornel Ciurea.

O profesie în câteva luni

În ultima vreme, tot mai răspândite au devenit cursurile de perfecţionare şi de specializare de scurtă durată. Perioada depinde, de obicei, de ramura aleasă. Astfel, în doar trei luni, te poţi face frizer, croitor sau cosmetician cu acte în regulă.

Şi asta pentru că la sfârşitul studiilor elevii primesc câte o diplomă, acreditată de Ministerul Educaţiei, cu care pot să activeze în câmpul muncii. În Moldova, cele mai populare cursuri de scurtă durată sunt cele de make-up artist şi cosmetician, barman şi chelner, frizer, secretar, bucătar şi cofetar.

SPECIALITĂŢI NOI

În ultimii ani, în programul şcolilor profesionale au incluse specialităţi noi ca lăcătuș-electrician în construcţii, electromecanic la repararea și întreţinerea mașinilor de calcul, însoţitor de grup turistic, recepţioner hotel și montator de sisteme uscate în construcţii.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite