GALERIE FOTO Mărturii din târgul Chişinău. Vezi ce au găsit arheologii pe şantierul de lângă Biserica Armenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istoricii au găsit monede despre care se presupune că ar fi de la sfârșitul secolului al XVIII-lea
Istoricii au găsit monede despre care se presupune că ar fi de la sfârșitul secolului al XVIII-lea

Şantierul din apropierea Bisericii Armeneşti din Capitală s-a dovedit a fi plin de „comori".Terenul de pe strada Piaţa Veche 10, unde ar urma să fie înălţat un bloc cu zece etaje, este plin de vestigii, susţin specialiştii.

În doar câteva zile, angajaţii Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie au dat de mărturiile mai multor secole. I-am găsit ieri pe cei opt arheologi lucrând de zor. În mai puţin de o oră, istoricii au găsit o lulea veche şi câteva monede care, după prelucrare, ar putea şterge orice urmă de îndoială. „Bănuim, după diametrul pe care îl au, că se trag de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, din perioada războaielor ruso-turce. Ar putea fi monede bătute de armata rusească pentru ca localnicii să poată plăti pentru furaje", explică Natalia Mateevici, cercetător ştiinţific superior la muzeu.

Şi nu în zadar au fost găsite aici. Istoricii presupun că în locul unde ar putea fi ridicat în curând un bloc modern, s-a aflat acum câteva sute de ani un târg. „În jurul Bisericii Măzărache era satul Chişinău. Mai spre Nord-Vest se situa satul Buiucani, iar pe la mijlocul secolului al XVII-lea, între acestea s-a creat un târg, de la care a pornit oraşul Chişinău", spune Ion Tentiuc, şeful sectorului Arheologie Antică de la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie.

„Vedem urme de arsură. Asta ne vorbeşte despre soarta tragică a Chişinăului în evoluţia lui. Există menţiuni despre arderea oraşului de către tătari şi turci. Una dintre primele menţiuni este cea de la 1690, apoi o avem pe cea de la 1739", continuă arheologul.

Şantierul din apropierea Bisericii Armeneşti din Capitală s-a dovedit a fi plin de „comori". Foto: Eduard Bâzgu Arheologii au găsit şi o lulea veche. Foto: Eduard Bâzgu Arheologii cred că această monedă s-ar trage de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Foto: Eduard Bâzgu

CLICK PENTRU GALERIE FOTO

„FIECARE METRU PĂTRAT ARE O STRATIGRAFIE"

Pe acelaşi şantier specialiştii au dat de urmele unei case despre care încă nu cunosc prea multe. „Este vorba despre o locuinţă care avea pereţii din bârne. Am identificat fundaţia. Vom săpa în interior pentru a vedea despre ce perioadă ar putea fi vorba. Analizând rezidurile, colegii mei presupun că ar fi fost un atelier de fierărie", afirmă Ion Tentiuc.

Pe de altă parte, angajaţii companiei care a demarat lucrările de construcţie se opun şi contestă valoarea vestigiilor găsite. „Nu e nimic deosebit. În Chişinău, fiecare metru pătrat are o stratigrafie", ţine să precizeze şeful şantierului, Valeriu Solonari. ;

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite