Mark Tkaciuk: „Negocierile sunt bune, dacă nu se fac în numele Alianţei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul. Mark Tkaciuk
Foto Adevărul. Mark Tkaciuk

Vlad Filat l-a invitat oficial pe Vladimir Voronin la dialog, pentru a alege șeful statului. La rândul lor, deputaţi din Partidul Comuniştilor insistă că „negocierile sunt bune, dacă nu se fac în numele Alianţei".

În scrisoarea semnată de liderul PLDM în numele Alianţei pentru Integrare Europeană, președinția căreia o deține acum, Filat îl cheamă repetat pe Voronin să găsească împreună o soluţie pentru criza politică din ultimii doi ani. „Având în vedere situaţia complicată în care se află ţara noastră şi necesitatea depăşirii crizei constituţionale, este necesară lansarea dialogului între toate partidele parlamentare", i-a scris premierul fostului șef al statului.

Comuniștii nici nu vor să audă de negocieri cu AIE, o structură pe care n-o recunosc, dar sunt gata să discute cu fiecare partid în parte. „Negocierile sunt întotdeauna bune, dacă nu se fac în numele Alianţei", spune deputatul comunist Mark Tkaciuk.

Analiştii politici susţin însă că atât coaliția de guvernământ, cât şi opoziţia sunt obligate să meargă la un dialog. „Nu este un moft, un privilegiu şi nici un serviciu făcut de cineva cuiva. Ei sunt obligaţi să discute. Atunci când am votat pentru unii sau pentru alţii, i-am delegat inclusiv ca să se înţeleagă cu oponenţii politici", afirmă Viorel Cibotaru.

Expertul este de părere că, respingând negocierile cu AIE, PCRM încearcă să-și descurajeze și să-și dezbine oponenţii. „Dacă nu cedează, vom avea din nou alegeri sau haos constituţional. PCRM nu este în drept să dicteze condiţii", crede Cibotaru.

„Este evident că PCRM procedează în acest fel pentru a submina alianţa. Refuzul comuniştilor este un motiv pentru ca AIE să insiste pe propria abordare. În această situaţie, partidele de la guvernare ar putea merge pe calea modificării articolului 78 din Constituţie", explică şi analistul Igor Boţan.

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite