Manuale de 40 de milioane de lei pentru noul an de studii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei va cumpăra în acest an manuale de 40 de milioane de lei
Ministerul Educaţiei va cumpăra în acest an manuale de 40 de milioane de lei

În acest an, Ministerul Educaţiei va cumpăra seturi noi de manuale pentru clasa a III-a, VII-a şi a X-a în valoare de 40 de milioane de lei.

Directorul Fondului Special de Manuale al Ministerului Educaţiei, Gheorghe Gârneţ, susține că elevii gimnaziilor şi a liceelor achită o taxă de închiriere a manualelor care variază între 40 şi150 de lei, bani care se acumulează în Fondul Special pentru Manuale şi care se folosesc doar pentru editarea manualelor.

Manualul care se oferă cadou elevilor este Abecedar-ul pentru clasa întâi. Celelalte, pentru ciclul primar sunt date cu împrumut, dar fără achitarea unei taxe de închiriere. Pentru elevii din clasa întâi din Fondul de Manuale sunt eliberate până la trei cărţi. Suplimentar, părinţii cumpără caiete şi manuale auxiliare recomandate de către profesor.

Elevii din ciclul gimnazial şi liceal, din clasele a V-XII-a, primesc manuale contra unei taxe de închiriere, care diferă în funcţie de preţul manualelor şi anul de editare. „Cu cât sunt mai noi, sunt mai scumpe, cu cât sunt mai vechi, sunt mai ieftine", a declarat Gheorghe Gârneţ, pentru Info-Prim Neo. Perioada de utilizare a unui manual este de 3-5.

Elevii gimnaziilor cu predare în limba română achită pentru închirierea manualelor de la 40 la 60 de lei, iar cei cu predare în limba rusă - între 45-70 de lei. Mai scumpe sunt cărţile la liceu, 100-150 de lei. Dacă un elev ar dori să-şi procure setul de manuale din librării, ar achita pentru acestea până la 600 de lei, a spus directorul Fondului de Manuale. Practica de închiriere a manualelor pentru învăţământul gimnazial şi liceal funcţionează din anul 1999.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite