Mâine este ultima zi de admiteri. Află ce şanse ai să prinzi un loc la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Ministerului Educaţiei, până astăzi, peste 19. 000 de tineri şi-au depus dosarele la instituţiile de învăţământ superior din ţară. Marea bătălie pentru locurile bugetare să dă la facultăţile de drept.

La facultatea de drept, luptă pentru un loc la buget de la 20 la 25 de studenţi, în funcţie de instituţia de învăţământ superior. Concurenţă este şi la facultatea de turism, unde media este de zece studenţi la un loc bugetar. La specialităţile economice sunt de la cinci până la opt tineri au aceleaşi şanse să obţină un loc la buget, iar la medicină circa şapte studenţi.

La specialităţile din domeniul administraţiei publice, al relaţiilor internaţionale, al tehnologiilor şi managementului alimentaţiei publice şi în domeniul jurnalismului s-au înregistrat câte cinci studenţi la un loc bugetar. La universităţile cu profil pedagogic, cele mai multe cereri în raport cu numărul de locuri oferite au fost depuse la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă".

Potrivit Ministerului Educaţiei în acest an au fost depuse 19. 503 cereri în instituţiile de învăţămînt superior. 16.145 de tineri şi-au depus deja dosarul la facultăţile din ţară. Dintre aceştia 11.376 de tineri au optat pentru locurile bugetare şi cu taxă cu frecvenţă la zi şi 2.964 la frecvenţa redusă, iar 1.805 de tineri au optat pentru instituţiile de învăţământ superior private. Universităţile oferă însă 6.745 de locuri la buget şi 13.920 de locuri la taxă.

La masterat, au fost înregistrate, până astăzi, 3.358 de cereri. Dintre acestea, în instituţiile de stat au fost depuse 2.793 de cereri la buget, iar 376 la taxă. În instituţiile private au fost depuse 189 de cereri. Planul de înmatriculare, din acest an, pentru studiile de masterat prevede 7.965 locuri. Dintre acestea 3.410 de locuri sunt la buget şi 4.555 de locuri la taxă.

Depunerea actelor pentru învăţămîntul superior continuă până mâine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite