Mai mulţi săraci în Orhei au devenit patroni în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi tineri moldoveni au devenit patroni peste Prut după ce şi-au pus semnăturile pe mai multe acte, potrivit cărora îşi dau acordul să preia datoriile unor firme ale deputatului român Constantin Mazilu. În realitate, aşa-zişii administratori abia au bani să trăiască de la o zi la alta, fiind fie şomeri, fie muncitori necalificaţi.

Un hamal, un şomer şi o femeie de serviciu din Orhei au devenit patroni în patru firme falimentare din România care au aparţinut deputatului Constantin Mazilu şi asociaţilor săi. Cetăţenii moldoveni au primit câte o sută de dolari pentru a semna documente a căror conţinut nu-l înţelegeau.


Ruine din chirpici, găurite, peticite cu cartonoane sau placaj, dar cu termopane zidite ţanţoş pe ici colo. În asemenea locuinţe stau oameni care rar câştigă mai mult de 50 de euro pe lună. Deţin fără să ştie, companii care, cel puţin în acte, se ocupă de construcţii de clădiri sau de lucrări de geniu.

image

FOTO ODNOKLASSNIKI.RU Maxim Papsev (19 ani) deţine companiile  Neovia Company SRL şi Mineral Consulting SRL


Maxim Papsev abia a trecut de vârsta majoratului. Este hamal la Orhei şi mare patron peste Prut. Potrivit actelor, este administratorul a două firme de construcţii. Partenerul său de afaceri în ambele societăţi este deputatul român Constantin Mazilu. De când a devenit parlamentar, firmele acestuia au câştigat licitaţii organizate de instituţiile publice în valoare totală de peste 10 milioane de euro.

DATORII
DE 600.000 DE EURO

Acum câteva luni, Papsev a reuşit „performaţa" să preia două SRL-uri ale deputatului român şi să devină principalul asociat. Mai mult, a fost numit şi administrator. Papsev habar nu are nici ce e aia „administrator" şi că această nouă calitate presupune şi responsabilitate în faţa legii, inclusiv pentru datoriile asumate. Are doar nouă clase...


Sediul ambelor firme ale basarabeanului hamal figurează şi acum în locuinţa politicianul român. Contactat de „Adevărul" pentru a-l întreba despre noul său partener de afaceri, Constantin Mazilu a dat-o în bâlbâială. „Papsev? Nu ştiu cine e. Ha-ha. Cred că e o greşeală", a ezitat Mazilu.

MAZILU S-A RETRAS
DIN FIRME

Deşi deputatul susţine că firmele cedate nu au avut activitate, datele de la Ministerul de Finanţe îl contrazic. Neovia Company, cea dintâi firmă, a avut activitate în anul 2009, încasând 166 de mii de euro. Bilanţurile depuse de la înfiinţare arată că cele două firme cedate către Papsev au înregistrat anual datorii de coşmar care ajungeau şi la 600.000 de euro.Orice afacerist din lume şi-ar dori să scape de asemenea firme. Mazilu a scăpat prin numirea lui Papsev ca administrator.


Acum două luni, cu o zi înainte de Anul Nou, Mazilu s-a retras în linişte din ambele societăţi, iar asociat unic şi administrator a rămas basarabeanul.
La o aruncătură de băţ de casa lui Papsev locuieşte şi Irina Pasecinic (25 de ani), femeie de serviciu şi, bineînţeles, patroană. Irina a fost băgată într-o altă firmă apropiată lui Mazilu, Demetra Construct SRL. Femeia abia de câştigă 35 de euro pe lună. Firma preluată de ea avea în 2008 o datorie de 710 mii de euro. Victor Pasecnic, fratele Irinei, este zilier, dar i s-a dat şi lui o firmă: Hefaistos Construct SRL. Concubinul Irinei e patron şi el. I s-a dat în acte un abator dintr-o comună de lângă Bucureşti.


Toate SRL-urile în care au intrat amărâţii din Moldova au înregistrat datorii la stat. Şi toate aceste firme mai au un numitor comun: din datelele publicate în Monitorul Oficial reiese că de acte s-a ocupat acelaşi cabinet de avocatură din Bucureşti care aparţine juristului Anca Florea. Întrebată cum s-a ajuns ca nişte oameni sărmani din Basarabia să devină patronii unor firme cu datorii pe care nu le vor putea plăti niciodată, Florea răspunde sec: „Aceşti oameni ştiau care e situaţia juridică a firmelor. Avem semnăturile lor pe toate actele".

image

FOTO: Irina Pasecinic (26 de ani) este femeie de serviciu în Orhei, peste Prut ea este patroană


Şi soţul meu a semnat astfel de documente, cu un an în urmă. Ptiu, ptiu, ptiu, bogdaproste, nu a avut probleme.
Irina Pasecinic
Femeie de serviciu
Ameninţare: "Lasă că vă potoliţi voi"


„Nu am semnat niciun document. Am avut doar o discuţie cu un domn", susţine Maxim Papsev din Orhei. Irina Pasecnic în schimb recunoaşte că a fost dusă de un misterios domn Alioşa la un notar din Chişinău însă, habar n-are ce a semnat acolo. „Erau documente multişoare. Şi soţul meu a semnat astfel de documente, cu un an în urmă. Ptiu, ptiu, ptiu, bogdaproste, nu a avut probleme", zice Irina. Armenac Ghiulumean (21 de ani), alt „afacerist" de conjunctură, şomer, este acţionarul majoritar într-un SRL care are aceeaşi adresă cu principala companie a deputatului Mazilu. Bărbatul a aflat de la reporterii „Adevărul" că fima pe care a primit-o are datorii. „Şi ce să fac eu?", întreabă nătâng, făcând un gest a lehamite.

De racolarea naivilor dispuşi să semneze necondiţionat "documente multişoare" s-a ocupat un misterios basarabean "Alioşa", al cărui nume de familie este necunoscut sau păstrat la secret de toţi cei ce au devenit parteneri de afaceri cu deputatul roman Contantin Mazilu. Alioşa îi convingea pe moldoveni să semneze, dându-le o sută de dolari. Într-o discuţie cu reporterii "Adevărul", "Alioşa" s-a rezumat să trimită ameninţări "Lasă că vă potoliţi. Nu am nicio legătură cu acest caz şi nu cunosc detalii. Nu mă mai deranjaţi". Ajutorul lui Alioşa este tot un alt locatar al mahalalei Orheiului, Ştefan Moloşnic (54 de ani).

Acesta şi-a asumat şi el misiunea de a opri investigaţia ziarului. A intrat în maşina redacţiei pentru a pune lucrurile la punct:" „Ce umblaţi voi? Ce putem să facem ca să uităm de toate chestiile astea? Sunt multe probleme în viaţa asta. Fiecare are probleme. Şi tu ai putea avea probleme mâine, poimâine... Cred că ar trebui să uitaţi. Aşa mă gândesc eu", sugerează Moloşnic . Bărbatul este şi el deţinătorul unei companii aflate pe ducă în România: Anaem Exim SRL care a înregistrat în 2009 datorii ameţitoare: 6,7 milioane de euro. Anaem Exim a fost vedetă în anul 2001 când a devenit acţionară, alături de Compania Naţională Aeroport Otopeni, în firma de salubritate Romprest Service S.A.

image

FOTO: Armenac Ghiulumean (21 de ani) este șomer în Orhei este acționar la Demetra SRL


„Apelaţi imediat
la Poliţie"


Experţii în drept comercial din România, contactaţi de „Adevărul", spun că cesiunile fictive de firme către cetăţeni de alte naţionalităţi este un fenomen naţional şi că de cele mai multe ori patronii români încearcă să scape de anumite fapte ce i-ar putea băga la închisoare. Potrivit avocatului Oleg Burlacu, cetăţenii moldoveni pot avea probleme cu cei care doresc recuperarea datoriilor din firmele pe care le-au preluat. Pentru a fi evitată o asemnea situaţie, aceştia trebuie să se adreseze imediat poliţiei şi să sesizeze faptul că au semnat documentele în necunoştinţă de cauză. Astfel actele de cedare a firmelor se pot anula, iar cei care au comandat asemnea cesiuni pot răspunde în faţa legii.

VÂNTU, ACEEAŞI SCHEMĂ

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie a dezvăluit că şi omul de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu, ca şi deputatul Constantin Mazilu, a implicat tineri moldoveni în afacerile sale. Astfel, în 2004 cetăţeanul Republicii Moldova Vitalie Derli a fost numit administrator unic al mai multor firme cu datorii la stat unde Sorin Ovidiu Vântu apare printre acţionari. Ulterior administrator a fost numit alt moldovean, Vladislav Derevenco. În 2009, acesta se afla încarcerat pentru furt în izolatorul central de detenţie preventivă din Chişinău.

Cronologia unor datorii spălate
OPERAŢIUNI


**Firmele Neovia Company SRL şi Mineral Consulting SR
L


*15 februarie 2006- Constantin Mazilu înfiinţează Neovia Company SRL şi Mineral Consulting SRL. În ambele societăţi este administrator şi asociat cu 95% din părţile sociale


*15 iulie 2008- Mazilu cedează calitatea de administrator deţinută în Neovia Company SRL şi Mineral Consulting SRL consăteanului său Nicolae Vlăduţescu


*24 noiembrie 2010- cetăţeanul moldovean Maxim Papsev participă la majorarea capitalului social în Neovia Company SRL şi în Mineral Consulting SRL cu câte 300 de lei. Papsev primeşte 60% din părţile sociale, devenind asociat principal. Deputatul Mazilu rămâne cu 38%. În Monitorul Oficiale se menţionează că în acea zi asociatul Mazilu "a laut act de finalizarea negocierilor" pe care le-a avut cu Maxim Papsev. În realitate cei doi nu se cunosc şi nici nu a existat vreo negociere.


*10 decembrie 2010- se aprobă reducerea capitalului social al societăţii Neovia Company cu 200 de lei. Asfel, deputatul Mazilu iese definitiv din firmă. Omul de său de încredere, Nicolae Vlăduţescu, până atunci administrator, părăseşte şi el firma. Maxim Papsev devine asociat unic şi administrator la Neovia Company Srl, o firmă care la ultimul bilanţ figura cu datorii totale de 1,3 milioane de lei (310.000 euro). Datoriile pe anul 2010 nu au fost încă publicate

**Firma Demetra SRL

*9 martie 2001- se înfiinţează Demetra Construct SRL, deţinută de asociatul lui Constantin Mazilu, Adriana Radulescu


*24 noiembrie 2010- Armenac Ghiulumean, şomer basarabean, "participă" la majorarea capitalului social din Demetra Construct SRL, primind 60% din părţile sociale. Datoriile firmei pe 2010:130.000 lei(310.000). Datoriile pe anul 2010 nu au fost încă publicate

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite