Magistraţii vor salarii ca ale miniştrilor. Ce spun experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie ar putea primi cele mai mari salarii
Magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie ar putea primi cele mai mari salarii

Şefii Curţii Supreme de Justiţie au întocmit o listă cu lefurile pe care, după părerea lor, ar trebui să le ridice lunar judecătorii. Acestea depăşesc, în multe cazuri, veniturile premierului şi chiar a preşedintelui ţării.

Salariul de funcţie al unui magistrat, angajat într-o instanţă de fond, ar trebui să ajungă la 10.500 de lei, în timp leafa preşedintelui Curţii Constituţionale, al Consiliului Superior al Magistraturii sau al Curţii Supreme de Justiţie ar fi de 20.000 de lei. Asta fără sporuri. „Bună sau rea, asta e opinia noastră. Am luat în calcul necesităţile unui cetăţean şi statutul magistratului. Punctul nostru de vedere poate fi criticat sau lăudat. Considerăm însă că în condiţiile actuale, statul ar putea asigura aceste lefuri", şi-a argumentat punctul de vedere preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi.

Lista salariilor a fost consultată cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii care, fără să stea mult pe gânduri, au acceptat propunerea. Asta chiar dacă venitul mediu lunar al unui profesor este de 2.200 de lei, iar al unui medic de vreo 3.200 de lei. „De ce ar trebui să aibă toţi la fel? Credeţi că poate fi egalată responsabilitatea unui oarecare medic cu cea a unui judecător? Până la urmă e corect ca toţi să aibă salarii bune, dar studiaţi situaţia în Justiţie din Rusia, Ucraina, România", ne-a îndemnat Nichifor Corochii, preşedintele interimar al CSM.

„INDICAŢIE DIRECT DE LA PREŞEDINTE"
Proiectul a ajuns, marţi, pe masa specialiştilor de la Ministerul Muncii care, după examinare, îl vor trimite la Guvern. „Cel mai probabil, legea ar putea ajunge la Parlament doar după vacanţa deputaţilor. Asta nu înainte ca să-l punem în dezbatere, dar şi să găsim banii necesari. Să nu uităm că a venit o indicaţie direct de la preşedintele ţării", a comentat ministra Valentina Buliga. „Dacă statul va face acest efort, nu cred că vor mai exista alte scuze ca sistemul să nu se reformeze. Dacă vom plăti salarii, iar reforma va întârzia, va trebui să umblăm cu bisturiul prin Justiţie", crede deputatul Valeriu Munteanu.

La rândul său, Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului Preşedintelui, nu vede de ce oficialii nu ar găsi resursele necesare pentru a oferi astfel de sume. „Bugetul este o chestie relativă în situaţia asta. Orice stat este liber să adopte politici fiscale pe care le consideră necesare, pentru a stimula anumite domenii în economie ori de a aduce investitori. E important ca această majorare să fie îmbinată cu alte măsuri eficiente: disciplinarea sau sporirea gradului de responsabilizare a magistraţilor", consideră Ion Păduraru. De aceeaşi părere este şi avocatul Vitalie Nagacevschi. „Simpla majorare a lefurilor nu va rezolva problema Justiţiei. Este doar o cărămidă în construcţia care urmează să fie făcută pentru soluţionarea acesteia", consideră apărătorul.

„GREU DE CREZUT"
Pe de altă parte, magistraţilor le vine greu să creadă că ar putea ridica lunar mai mult decât şeful statului. După modificările în legislaţie din aprilie, Nicolae Timofti are un salariu de funcţie de 15.000 de lei. Potrivit iniţiativei CSJ, Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, care are acum vreo 6.000 de lei, ar trebui să ia lunar 16.000 de lei. „Greu de crezut că vom avea salarii atât de mari ca cele ale înalţilor demnitari, dar cel puţin ar trebui egalate cu ale lor", crede magistratul. „10.000 de lei sunt suficienţi dacă locuieşti în raion. În schimb în Capitală, dacă ai trei copii, eşti la limită", comentează şi Ion Ţurcanu, preşedintele Judecătoriei sectorului Centru.

AR CREŞTE DISCREPANŢA ÎNTRE CATEGORIILE PROFESIONALE
Viorica Antonov, expertă în probleme sociale de la IDIS Viitorul, care a studiat propunerea CSJ, consideră că autorităţile ar trebui să evite discrepanţa între diverse categorii profesionale. „Dacă se măreşte salariul judecătorilor, e bine să se mărească şi pentru profesori care, la rândul lor, sunt un fel de magistraţi pentru elevi. Şi în acest sistem e nevoie să diminuăm corupţia. Acelaşi lucru îl putem spune despre Sănătate. Trebuie să-i facem pe medici să ne pună o diagnoză corectă ca să nu fim storşi de bani. Nu e corect ca unii să se bucure de astfel de lefuri, în timp ce alţii trăiesc la limita existenţei", crede Viorica Antonov.

Salariile de baza

FUNCŢIA CUANTUMUL SALARIULUI DE BAZĂ, LEI JUDECĂTORII
Judecător 10.500
Vicepreşedinte 11.000
Preşedinte 12.000
CURTEA DE APEL
Judecător 14.000
Vicepreşedinte 15.000
Preşedinte 16.000
CURTEA SUPREMĂ DE JUSTIŢIE
Judecător 17.000
Vicepreşedinte al Colegiului 17.500
Vicepreşedinte, preşedinte al Colegiului 18.000
Preşedinte 20.000
CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
Judecător, membru al Consiliului 18.000
Preşedinte, inclusiv preşedintele
profesor de drept titular 20.000
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
Judecător-asistent 12.000
Judecător 18.000
Preşedinte 20.000

Încărcați cu dosare, judecătorii i-au cerut ministrului Justiţiei câte un asistent personal

Încă un judecător cercetat penal

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite