Magistrat „raider“ cercetat penal: „Nu am săvârşit nicio infracţiune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Nicolae Nogai (centru) la şedinţa CSM
Judecătorul Nicolae Nogai (centru) la şedinţa CSM

Nicolae Nogai, judecătorul care a legalizat înstrăinarea acţiunilor BC „Moldova-Agroindbank", s-a ales cu un dosar penal. Asta după ce Consiliul Superior al Magistraturii i-a retras imunitatea, la solicitarea procurorului general Valeriu Zubco.

Judecătorul de la Curtea de Apel Bender este acuzat că a recunoscut în Moldova o hotărâre a unui arbitraj ad hoc din Sankt Petersburg, prin care un pachet de acțiuni de la MAIB a unui grup de acționari sloveni a fost transferat unei companii offshore. Dosarul penal a ajuns pe masa procurorilor anticorupție.

În ședință, Nogai a fost luat la rost de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca un elev care a venit cu lecţia nepregătită.

„Dvs. aţi primit cu încălcarea competenţei cererea privind recunoaşterea unei hotărâri arbitrale din străinătate. Ce spuneţi despre asta?", l-a întrebat Dumitru Visterniceanu pe magistratul contestat. Răspunsul i-a derutat pe membrii CSM.

„Nu e pentru prima oară când examinăm astfel de hotărâri. Anterior am primit documente și din Ucraina, Rusia, din Tomsk, Celeabinsk şi din alte părţi", a spus judecătorul, vădit emoționat.

„Cum aţi decis care va fi ziarul în care vor fi publicate citaţiile?", a fost întrebarea ministrului Justiţiei, Oleg Efrim. „E un ziar din Moldova... Cred că e vorba de «Moldavskie Vedomosti»", a răspuns, după o lungă ezitare, Nogai.

„Curtea Supremă de Justiţie a constat că, de fapt, au existat două tiraje false, care nu au fost distribuite în ţară. E interesant faptul că acest ziar poate fi găsit doar la Biblioteca Naţională şi în dosarul dvs. Urmează ca organele de anchetă să stabilească ce s-a întâmplat de fapt", a precizat ministrul Justiţiei.

„Am respectat legea"

Judecătorul a pledat nevinovat. „Am emis o hotărâre în baza actelor care au fost anexate la dosar. Am făcut totul în conformitate cu legea. Nu am săvârşit nicio infracţiune", s-a justificat Nicolae Nogai.

Membrii Consiliului au decis totuşi să-l lipsească de imunitate şi să dea undă verde urmăririi penale pe numele judecătorului. Magistraţii au solicitat procurorului general, Valeriu Zubco, să aducă informaţii similare şi despre alţi judecători.

„Garantăm că vom examina cazul sub toate aspectele şi vom exercita o urmărire penală obiectivă", a dat asigurări Zubco.

Totodată, procurorul general a dat de înţeles că soartă lui Nogai ar putea să-i pască şi pe alţi magistraţi implicaţi în scandalul legat de atacurile raider.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite