Magistrat nevinovat de evadarea lui Eduard Baghirov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Baghirov
Eduard Baghirov

Borislav Babenco, judecătorul care l-a lăsat în arest la domiciliu pe bloggerul rus Eduard Baghirov, a acţionat legal. Este concluzia Consiliului Superior al Magistraturii.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au constatat că judecătorul de instrucţie Borislav Babenco nu a încălcat legea atunci când a emis un mandat de arest la domiciliu pe numele controversatului scriitor rus, Eduard Baghirov, acuzat că ar fi pus la cale o „revoluţie twitter" în aprilie 2009. Cazul a fost investigat de Inspecţia Judiciară, la solicitarea comisiei parlamentare de anchetă. „Babenco i-a înmânat încheierea, sub semnătură, procurorului responsabil de caz. Decizia instanţei urma să fie executată de Procuratură, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Ministerul de Interne", a explicat Dina Rotarciuc, membru al CSM.

„În legislaţie este scris expres că responsabil de punerea în executare a încheierii este instanţa de judecată care a emis-o", o contrazice adjunctul procurorului general, Andrei Pântea, făcând trimitere la articolul 302 din Codul de Executare.

Anterior, şi reprezentanţii MAI au declarat că judecătorul urma să expedieze hotărârea Comisariatului Buiucani pentru a asigura paza lui Baghirov la domiciliu. Poliţiştii au fost informaţi de procurori abia pe 18 octombrie când au constatat că suspectul a dispărut.

A EVITAT O CONDAMNARE LA CEDO

O probă în favoarea lui Babenco pare a fi intervalul de timp în care ar fi fost pus la cale planul de evadare: încheierea a fost emisă la 13 octombrie 2011, în timp ce Eduard Baghirov a fugit din ţară peste cinci zile. La rândul său, magistratul susţine că a luat această decizie ca să evite o eventuală condamnare a Moldovei la CEDO pentru arest nejustificat, mai ales că avocaţii bloggerului se adresaseră deja la Înalta Curte.

„Nu e necesar ca o persoană să aibă domiciliu permanent în Republica Moldova. Potrivit Codului de Procedură Penală, domiciliul poate fi şi temporar. Consider că am procedat corect, iar Baghirov ar trebui să răspundă pentru faptele sale", s-a apărat Borislav Babenco.

ESCORTAT DE SIS?

Dina Rotarciuc a vorbit în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi despre presupunerea sa că Baghirov ar fi fost însoţit de ofiţerii SIS până în Molovata Veche, unde a trecut Nistrul cu bacul. „Din hotărârea comisiei parlamentare de anchetă reiese că el era urmărit pas cu pas. Cine se ocupă cu aşa ceva?", s-a întrebat retoric judecătoarea.

„Răspund ferm că ofiţerii SIS nu au fost implicaţi în niciun fel în evadarea bloggerului. Toate probele pe care le-am avut în acest dosar le-am prezentat deja Procuraturii", a tăiat-o scurt Valentin Dediu, director interimar al SIS.

„Cum putea să-l ajute SIS dacă este organul care a contribuit la investigarea cazului? Noi nu ne jucăm de-a ţara...", a replicat şi procurorul Andrei Pântea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite