MAE de la Kiev cere României să nu mai elibereze pașapoarte cetățenilor ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleg Voloșin, șeful departamentului politici informaționale, din cadrul MAE al Ucrainei
Oleg Voloșin, șeful departamentului politici informaționale, din cadrul MAE al Ucrainei

Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut României să sisteze eliberarea de paşapoarte cetăţenilor ucraineni din mai multe regiuni ale ţării. Declarația a fost făcută ieri, în cadrul unui briefing la Kiev, de către purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Voloşin.

„Cetățenii care primesc pașapoarte românești comit o infracțiune, iar un astfel de delict trebuie să fie sancționat. Poziția MAE al Ucrainei rămâne neschimbată, noi demult ne opunem dublei cetățenii. Am explicat nu o dată colegilor noștri că eliberarea de pașapoarte în masă, în regiunile de frontieră ale Ucrainei, este un pas neprietenos la adresa țării noastre", a declarat diplomatul.

Oficialul a menționat că „astăzi relațiile dintre Ucraina și România sunt mult mai bune decât acum câțiva ani, însă problema cetățeniei nu a fost exclusă".

Potrivit lui, în realitate în Ucraina nu sunt atât de mulți etnici români. De multe ori, ucrainenii trec în pașaportul lor ucrainean naționalitatea „român", deși provin din Republica Moldova, iar „acest lucru poate fi un motiv pentru acordarea statutului de limbă regională limbii române în mai multe zone de la hotarul de vest al Ucrainei".

Româna și moldoveneasca, două limbi diferite în Ucraina

Replică: „Peste tot în lume există o singură limba românească"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite