Luxul şi viciile, mai scumpe din 2012. Află ce taxe ne pregăteşte Guvernul pentru 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile planifică să majoreze de la 1 ianuarie un şir de impozite. Cei mai afectaţi vor fi proprietarii de imobile scumpe, automobiliştii şi fumătorii. Şefii de la Ministerul Finanţelor susţin că modificările se fac în scopul armonizării legislaţiei noastre cu cea europeană, dar şi pentru a suplimenta bugetul cu 1,3 miliarde de lei.

Situaţia economică dificilă şi mai ales nevoia de bani, pentru a putea plăti salariile şi pensiile, forţează autorităţile să caute soluţii. Cea mai la îndemână este majorarea taxelor. Oficialii nici nu ascund acest lucru şi precizează în nota informativă la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2012 că toate se fac „în scopul creşterii veniturilor bugetare, care au fost afectate de criza economico-financiară, şi pentru realizarea unui echilibru între nivelul veniturilor şi cel al cheltuielilor, corelat cu obiectivele macroeconomice".

Printre noutăţile fiscale se numără mai multe modificări de TVA şi accize la o serie de mărfuri, ceea ce va duce inevitabil la scumpirea acestora. Astfel, TVA la zahăr urmează să crească de la 8% la 20%. Producătorii autohtoni şi-au exprimat deja rezervele faţă de această intenţie, susţinând că ea va duce la majorarea preţurilor şi la scăderea competitivităţii zahărului moldovenesc. Mai mult, chiar preşedintele interimar Marian Lupu s-a pronunţat pentru menţinerea TVA de 8%.

BENZINĂ, ZAHĂR, ŢIGĂRI ŞI TĂRIE MAI SCUMPE

Vor fi majorate cu 6,9% şi accizele la importul de benzină şi motorină. Ca urmare, spun petroliştii, preţul combustibililor va sălta cu aproximativ un leu la litru. Vor fi majorate semnificativ, de patru ori, şi accizele la ţigări, care până în 2014 ar mai putea creşte de circa 12 ori faţă de cota actuală. Şi la băuturile alcoolice tari se va mări accizul. În schimb, va fi anulat la vin şi mustul de struguri, ceea ce, spun experţii, va stimula dezvoltarea sectorului vitivinicol.

ACCIZELE LA AUTOMOBILE, MAI MARI CU 47-67%

Schimbări vor viza şi accizele la automobile, în special la cele cu motoare mai slabe. De exemplu, la autoturismele cu motor cu capacitatea cilindrică mai mică de 1.000 centimetri cubi şi la cele cu 1.500-2.000 centimetri cubi acciza se va majora cu 47%, iar la cele de 1.000-1.500 centimetri cubi creşterea va fi de 67%. În schimb, la maşinile cu motoare puternice acciza rămâne neschimbată.
Va avea loc şi rebalansarea mărimilor cotelor taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Moldova, acestea urmând să fie stabilite în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, masa totală şi sarcina masică pe osie.

Urmează şi o majorare de peste două ori a cotei minime şi de 20% a cotei maxime a impozitului pe locuinţele din municipii şi oraşe, inclusiv din localităţile aflate în componenţa acestora, cu excepţia satelor (comunelor). Această majorare se referă şi la garaje, terenurile aferente, loturile întovărăşirilor pomicole.

O altă inovaţie este reintroducerea, începând cu anul viitor, a impozitului pe venitul agenţilor economici, în mărime de 12%. Din 2008, a fost în vigoare cota zero la acest impozit, ceea ce a afectat grav veniturile autorităţilor publice locale, care au ratat circa un miliard de lei anual. Chiar şi aşa, cota impozitului pe venitul agenţilor economici va rămâne una dintre cele mai reduse din regiune.


Adoptarea ar putea întârzia

Oficial, proiectul Legii bugetului de stat pentru 2012 a fost făcut public la 2 septembrie, doar că Ministerul Finanţelor a uitat să informeze lumea.

Conform legislaţiei, proiectul urmează să fie transmis deputaţilor până la 1 octombrie, astfel încât să existe o perioadă de două luni pentru examinare şi adoptare în lectură finală. Deocamdată însă documentul n-a fost examinat nici măcar de către Guvern. Experţii, dar şi ministrul Finanţelor nu exclud posibilitatea repetării situaţiei din anul trecut când bugetul pe anul 2011 a fost adoptat cu o întârziere de patru luni.

Venituri şi cheltuieli mai mari

Veniturile bugetare pentru anul 2012 sunt estimate la 35,33 miliarde de lei, cu 13,9% mai mult decât în acest an. Potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2012, din suma totală a veniturilor bugetului public naţional 55,4% urmează a fi colectate de Fisc, 37,4% de Vamă, iar restul din granturi şi fonduri speciale.

Cheltuielile planificate vor creşte cu 10,6% şi constituie circa 36,06 miliarde de lei, astfel deficitul bugetar va fi de circa 730 de milioane de lei sau mai puţin de 0,8% din PIB. Comparativ cu 2011, se estimează o scădere a deficitului bugetar cu circa 865 de milioane de lei, lucru apreciat pozitiv de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

Bugetul va continua să fie orientat social, chiar dacă va scădea de la 70,5% la 67,5% din cheltuielile bugetare cota alocaţiilor pentru sfera socială. Cele mai mari creşteri ale cheltuielilor, cu peste 70%, sunt aşteptate în domeniul transporturilor şi gospodăriei drumurilor, ajungând la o cotă de 7,3% din buget, dublă faţă de cea din 2010. Oficialii explică prin necesitatea stringentă de a moderniza şi reabilita reţeaua de drumuri, aflate într-o stare deplorabilă. Autorităţile îşi propun ca la 31 decembrie 2012 datoria de stat să nu depăşească 21,62 miliarde de lei, inclusiv datoria internă - 5,88 miliarde de lei şi datoria externă 15,73 miliarde de lei (echivalentul a 1,3 miliarde de dolari).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite