Luptă strânsă pentru fotoliul de director al Centrului Național Anticorupție. Cine sunt cei care se vor şefi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj Adevărul
Colaj Adevărul

Luptă strânsă pentru fotoliul de director al Centrului Național Anticorupție. În cursă s-au înscris avocați, procurori, persoane din mediul academic, care îi vor face concurenţă actualului şef, Viorel Chetraru.

Astăzi, la 17.00, expiră termenul limită pentru înscrierea în concursul pentru funcţia de şef al Centrului Naţional Anticorupţie, actualul Centru pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Lupta este încinsă. Ieri, până la închiderea ediţiei, 14 dosare ajunseseră la Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului. Printre concurenţi sunt avocaţi, procurori, lectori universitari, un vicedirector al CCCEC.

Pe ultima sută de metri, şi Viorel Chetraru, actualul şef al CCCEC, şi-a anunţat intenţia de a rămâne şi după 1 octombrie în fruntea instituţiei reformate şi cu denumire nouă. Anterior, într-un interviu pentru „Adevărul", el afirma: „Cred că nu ar fi recomandată rămânerea mea în funcţie. Chiar dacă nu sunt politician, am fost recomandat de un partid. Centrul trebuie să o ia de la zero". Acum însă şi-a revăzut poziţia: „Vreau să existe toate condiţiile ca instituţia să nu depindă de influenţe politice sau de alte presiuni din afară".

CHETRARU NU VREA „UN MOTAN ÎN SAC"

„Consider că viitorul director trebuie să vină din interiorul CCCEC. Regrete are fiecare, cred însă că începuturile au fost puse. Aşa că este exclus ca politicienii să ne aducă un motan în sac şi să spună: «Acesta este directorul vostru», un om despre care nimeni nimic nu ştie", ne-a declarat Chetraru cu jumătate de oră înainte să-şi anunţe intenţia de a candida.
„Instituţia trebuie condusă altfel decât s-a făcut până acum. Cei care vor să fie şefi vor trebui să demonstreze că vin cu alte abordări", susţine deputatul liberal Valeriu Munteanu.

„Nu am nimic să-i reproşez lui Viorel Chetraru. Este unul dintre oamenii bine pregătiţi pentru această funcţie, dar vom lua o decizie în cadrul partidului", a precizat şi Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD, formaţiunea care l-a promovat pe Chetraru.

Singura femeie care şi-a depus dosarul, avocata Lidia Arsenii, care a ocupat funcţia de procuror timp de 30 de ani, spune că a candidat din curiozitate. „Nu vreau să trăiesc într-o ţară coruptă şi săracă. Vin din sistem şi am suficientă practică pentru a conduce această structură, deşi cred că bărbaţii ar putea avea prioritate", susţine Lidia Arsenii.

Printre doritorii de a stârpi flagelul corupţiei sunt şi persoane din mediul academic. Octavian Bejan, prorector la Institutul de Criminologie, este unul dintre ei. „Este cea mai potrivită candidatură pentru acest post. Sunt puţini oameni ca el. Conjunctura politică ar putea dicta însă alte decizii", este de părere Valeriu Bujor, rectorul instituţiei.

Miercuri, membrii comisiei vor examina dosarele. Ulterior, candidaţii admişi la concurs îşi vor demonstra capacităţile la proba scrisă şi interviu. Până la 1 octombrie, Comisia juridică, numiri şi imunităţi va selecta un candidat pe care îl va prezenta plenului Parlamentului.

„Suntem la început de cale în lupta cu corupţia. Iată de ce avem mult de lucru. Combaterea acestui fenomen nu presupune doar să-i băgăm pe oameni la închisoare, ci să facem ca acest flagel să dispară. Este important ca omul care va deveni şef al Centrului Naţional Anticorupţie să fie deştept, cult, cinstit", consideră preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi.
Directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan, este de părerea că, pe lângă capacităţile profesionale, noul şef va trebui să aibă caracter. „E loc de mai bine în actuala activitate a centrului. O parte din angajaţi, în special cei care se ocupă de prevenirea corupţiei, au grijă de imaginea instituţiei. Problema mare e legată de cei care au în grijă combaterea flagelului şi interacţionează cu cetăţenii", crede Galina Bostan.

LUAŢI LA ÎNTREBĂRI

La interviu, candidaţii vor trebui să răspundă la întrebări legate de calităţile profesionale și personale, despre factorii ce-i motivează sau demotivează. De asemenea, vor vorbi despre stilul de a conduce o instituţie, lucrul în echipă și motivarea subalternilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite