"Lumea a pierdut unul dintre cei mai mari scriitori"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Destinul omenirii este să colonizeze planeta Marte, spune Ray Bradbury
Destinul omenirii este să colonizeze planeta Marte, spune Ray Bradbury

Celebrul scriitor american de science-fiction Ray Bradbury, autorul "Cronicilor marţiene" şi al "Fahrenheit 451", a decedat astăzi la vârsta de 92 de ani, anunţă familia sa, informează Associated Press

"Lumea a pierdut unul dintre cei mai mari scriitori, un om foarte apropiat de inima mea. Odihneşte-te în pace Ray Bradbury", a declarat Danny Karapetian, nepotul autorului.

Autor prolific - 500 de nuvele, 30 de romane, povestiri şi poeme - Bradbury a scris şi piese de teatru, precum şi scenarii pentru cinema.

Născut pe 22 august 1920 la Waukegan (Illinois), Raymond Douglas Bradbury a descoperit literatura la vârsta de 7 ani,cu Edgar Poe.

Fiul unui tată tehnician şi al unei mame de origine suedeză, avea 14 ani când familia sa s-a mutat la Los Angeles.
Ultima şcoală absolvită a fost liceul, iar între 1938 şi 1942 a vândut ziare pe străzile Los Angeles-ului. În anul 1938 este publicată prima sa povestire, „Hollerbochen s Dilemma". În anul 1943 deja devenise un scriitor „cu normă întreagă". „Jocul cel mare în alb şi negru" a fost una dintre povestirile selectate pentru colecţia „Best American Short Storyes", în anul 1945.

Bradbury îşi câştigă reputaţia de autor de science-fiction, odată cu publicarea „Cronicilor marţiene" (1950), o carte despre colonizarea planetei Marte de către pământeni.

"La 40 de ani după ce omul a păşit pe Lună nu mai rămâne de făcut decât să colonizăm planeta Marte. Marte este destinul nostru", susţinea câţiva ani în urmă celebrul autor de literatură S&F.

În anul 1953 publică cea mai cunoscută operă a sa, controversata distopie „Fahrenheit 451".

Pe lângă ficţiune, Bradbury a scris eseuri despre artă şi cultură, prin care a atras atenția criticilor din domeniu.
Ray Bradbury spunea în anul 2009 despre el că este un autor "hibrid".
"Sunt îndrăgostit de filme şi de teatru, dar şi de librării". În ciuda efectelor pe care le-a avut atacul cerebral suferit, scriitorul a continuat să scrie. Associated Press dezvăluie că Bradbury scria zilnic în subsolul său.

"Omul trebuie să colonizeze Marte pentru că este destinul său" R. Bradbury

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite