Locul unde cumperi pentru a dona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Chişinău a apărut un magazin unde profitul nu ajunge la un patron, ci îi ajută pe nevăzători.„Nou din nou" se află pe bulevardul Moscovei 11/8, din sectorul Râşcani al Capitalei. Aici găsiţi de la mobilier până la veselă şi diverse suveniruri.

E adevărat că sunt lucruri la mâna a doua, aduse, în mare parte, din Olanda şi Belgia, fiecare obiect însă poate purta ştampila „calitate europeană", susţin angajaţii întreprinderii. Localul funcţionează după un model absolut nou pentru Republica Moldova.

Banii pe care îi scoatem din buzunar pentru un scaun, un abajur sau chiar o lingură merg la finanţarea unui proiect care îi ajută pe cei cu dizabilităţi vizuale - Centrul de susţinere a businessului pentru nevăzători.

„În Moldova ONG-urile au viaţă atât timp cât beneficiază de finanţare externă. Dacă bani nu mai vin, activitatea organizaţiei se termină. Aşa că acest magazin ne va ajuta să activăm pe cont propriu şi să finanţăm proiectul prin care angajăm persoanele cu probleme de vedere sau chiar îi susţinem să-şi dezvolte propria afacere", ne-a spus Ion Şova,director executiv al centrului.

Astfel, până acum, reprezentanţii proiectului au negociat locuri de muncă pentru 18 persoane în diverse companii, iar pe alte 23 i-au ajutat să-şi dezvolte propria afacere în domenii precum cultivarea ciupercilor, creşterea puilor sau deschiderea unui cabinet de masaj.

CLIENŢII NU CRED
Şi la magazin muncesc câţiva slabvăzători. Îl găsim pe Alexei Nicolai în atelierul din subsolul prăvăliei, unde restaurează mobila adusă din Europa. „De când sunt angajat aici, simt că sunt de ajutor şi că am drepturi egale cu ceilalţi, perfect sănătoşi", ne mărturiseşte Alexei Nicolai.

Totuşi, fiind deschis de o lună, prea puţini clienţi trec pragul magazinului, iar cei mai mulţi sunt sceptici că procurând un obiect îi pot ajuta pe oamenii cu probleme de vedere. „Le vine greu să creadă în ceea ce facem noi. «Ştiu că în Moldova demult nimeni nu mai ajută pe nimeni!», se indignează ei. De fiecare dată le explic în ce fel este direcţionat profitul spre persoanele cu dizabilităţi", susţine Dumitru Rotari, tânărul care administrează afacerea.

Cei care vor totuşi să arunce o privire peste obiectele scoase la vânzare în „Nou din nou" o pot face pe site-ul www.noudinnou.md.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite