Legea, ocolită de proprietarii de maşini cu numere străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mașinile care nu vor fi înmatriculate în Moldova până la 31 octombrie vor trebui să fie scoase afară din țară. Foto: Tudor Iovu
Mașinile care nu vor fi înmatriculate în Moldova până la 31 octombrie vor trebui să fie scoase afară din țară. Foto: Tudor Iovu

Șoferii automobilelor înmatriculate peste hotare care circulă pe şoselele din Moldova mai au 40 de zile să le înregistreze în ţara noastră, dar nu se grăbesc să o facă. Puţinii oamenii care deja le-au înscris se plâng pe taxele mari şi pe corupţia din vamă.

Până la 31 octombrie, şoferii care au maşini cu numere străine trebuie să le înmatriculeze în Republicii Moldova. În caz contrar, aceştia vor fi obligaţi să cumpere vinietă sau să scoată mijlocul de transport de pe teritoriul ţării.

Deşi au trecut deja peste două luni de la intrarea în vigoare a legii, şoferii nu se înghesuie să se conformeze normei legale. Potrivit Serviciului Vamal, până pe 19 septembrie au fost înregistrate 274 de automobile, iar această măsură a permis acumularea a 7,1 milioane de lei. În vară, Ministerului Finanţelor anunţa că pe teritoriul ţării noastre sunt peste 50.000 de autoturisme cu numere străine. Autorităţile estimau că, pâna la 31 octombrie, în bugetul de stat vor veni 125 de milioane de lei.

„MAI AVEM TIMP"

Că şoferii nu se grăbesc să-şi înregistreze maşinile ne spune şi Gheorghe Leonti, şef al unui birou de înmatriculare a transportului. „Avem doi-trei oameni pe săptămână. Este un procent foarte mic din cel existent, dar poate la alte birouri merg mai mulţi. O fi din cauza taxelor mari, pentru că moldovenii iubesc maşinile luxoase, care au o capacitate mare a motorului, dar nu vor să plătească mult la înregistrare", presupune Gheorghe Leonti.

Numărul şoferilor care deja şi-au înmatriculat maşinile nu-i sperie însă pe reprezentanţii Ministerului Finanţelor care au o explicaţie: „Mai avem timp până în octombrie şi, dacă va fi nevoie, vom prelungi programul de lucru al funcţionarilor pentru a fi înregistrate toate solicitările. Plus că estimarea noastră a fost făcută vara, când în ţară s-au întors mai mulţi moldoveni plecaţi peste hotare, probabil acum sunt mai puţini", admite Boris Harea, consultant în comunicare în cadrul Ministerului Finanţelor.

CARE ESTE PROCEDURA

Traseul, explicat de autorităţi, pe care trebuie să-l parcurgă fiecare şofer care are o maşină cu numere de înmatriculare străine este simplu. În primul rând, conducătorii auto trebuie să se adreseze la posturile vamale, unde, în funcţie de termenul de exploatare a maşinii, capacitatea cilindrică, dar şi combustibilul utilizat, se stabileşte valoare accizului.

De exemplu, pentru o maşină din 1998, cu un motor de 1.895 centimetri cubi, ce merge pe bezină, trebuie să scoateţi din buzunar peste 1.800 de euro. Tot la vamă, şoferii trebuie să plătescă şi o taxă ecologică de câteva sute de lei. Ulterior, şoferii trebuie să meargă la biroul de înmatriculare a transportului, unde achită taxele de stat.

PLĂŢI NEOFICIALE LA VAMĂ

Procesul este văzut altfel prin ochii proprietarii maşinilor cu numere străine, care spun că pe lângă taxele oficiale mai sunt şi plăţi neoficiale cerute de vameşi. Pe Ştefan D., din Hânceşti, l-am găsit la unul dintre birourile de înmatriculare a transportului. Revenit de doi ani de la muncă din Italia, tânărul îşi făcea actele pentru a-şi înregistra microbuzul.

„În vamă mi s-a spus că am două posibilităţi să devamez maşina: cu 1.000 de euro (taxa minimă de 860 de euro plus 100 de euro mită pentru vameş) sau cu 1.500 de euro. În cel de-al doilea caz, trebuia să aşteptăm un expert, care va evalua maşina la preţul ei maxim. I-am dat 100 de euro în mână, pentru că voiam să scap repede", povesteşte şoferul. Cheltuielile neoficiale nu se termină aici.„Am mai plătit câte 10-20 de lei pentru cei care se uitau pe la motor. Taxele sunt cam mari, dar nu am altă soluţie", mărturiseşte Ştefan.

Reprezentanţii vamali susţin însă că monitorizează acţiunile din vamă, iar acuzaţiile tânărului sunt nefondate. „Colaboratorul vamal efectuează controlul corectitudinii calculării şi achitării impozitelor de către persoanele care trec frontiera. Serviciul Vamal implementează cele mai drastice măsuri în vederea eradicării corupţiei", spune Alina Şargu, purtător de cuvânt la Serviciul Vamal.

Trei tipuri de vinietă

Un proiect de lege avizat recent de Guvern include ca şoferii autoturismelor cu numere străine vor fi obligaţi să achite o taxă de folosire a drumurilor, începând cu 2013. Acesta prevede trei tipuri de vinietă: pentru trei zile va costa şapte euro, pentru 30 zile - 65 de euro şi pentru 180 zile - 380 de euro.

Economistul Viorel Chivriga susţine că aceste taxe sunt exagerat de mari comparativ cu ţările UE, mai ales că noi nu avem autostrăzi. Partidul Acţiunea Democratică, din care face parte expertul, cere micşorarea taxei şi scutirea de aceasta a moldovenilor plecaţi peste hotare.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite