Jumătate din lifturile blocurilor din Chișinău au termenul de exploatare depăşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto simbol
Foto simbol

Din cele 2.110 lifturi din blocurile de locuit din capitală, peste 1.100, aflate în gestiunea întreprinderii municipale „Liftservice", au termenul de exploatare de 25 de ani depăşit, relatează Info-Prim Neo.

Potrivit directorului întreprinderii, Ion Stanciu, peste 40 de lifturi sunt exploatate chiar şi 40 de ani şi mai mult. „Standardul interstatal prevede că după o perioadă de folosire de 25 de ani ascensorul trebuie schimbat. Cu regret, din cele 3 milioane de lei pe care le primim anual de la Primărie avem posibilitatea să schimbăm doar 2-3 ascensoare pe an. Astfel, în 2010 au fost schimbate trei ascensoare, în 2011 - două, iar în acest an preconizăm să schimbăm încă două lifturi. Alte nouă se află în reparaţie generală", a declarat Ion Stanciu.

Preţul de achiziţie a unui ascensor nou este de 20 de mii de euro, spune directorul „Liftservice", iar pentru ca să fie schimbate toate lifturile din capitală este nevoie de o sumă de ordinul miliardelor. Pentru a menţine ascensoarele în stare funcţională acestea sunt reparate treptat, iar piesele de schimb sunt aduse din Belarus.

Potrivit lui Ion Stanciu, 80% din totalul ascensoarelor din blocurile cu 9 etaje sunt aduse din Belarus. Plângerile care apar cel mai frecvent nu sunt legate de securitatea transportării, ci de faptul că se defectează foarte des. Serviciul de avariere poate interveni şi de 10 ori pe zi la o singură adresă.

„Trebuie să fie elaborată o politică de stat pentru o perioadă de 5-10 ani, unde să fie prevăzute fonduri pentru schimbarea ascensoarelor care au perioada de exploatare de peste 25 de ani - politică de altfel implementată în statele vecine, România şi Ucraina.
Am făcut mai multe propuneri la Ministerul Economiei ca să ni se aloce fonduri să putem schimba măcar 50-60 de ascensoare pe an, dar cu regret nu am primit niciun răspuns. În această situaţie încercăm să ne descurcăm cu ceea ce ne oferă Primăria din sărăcia care este, deja de 4 ani, facem ce putem", a mai spus Ion Stanciu.

Zilnic la dispeceratele de sector parvin în jur 15 chemări în legătură cu defecţiunile ascensoarelor. Problemele sunt înlăturate de mecanicii din serviciul de avariere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite