Judecătorul care a sancționat Ziarul de Gardă pentru defăimarea a doi procurori ar putea fi pedepsit disciplinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, susține că Ion Busuioc, magistratul care a obligat Ziarul de Gardă să plătească prejudicii morale în valoare de 500.000 lei ar putea fi sancționat disciplinar pentru că decizia pe acest caz vine în contradicție cu practica CEDO.

„Republica Moldova a fost condamnată de câteva ori pentru sancțiuni incomensurabile în legătură cu libertatea de expresie. Nu vreau să comentez acțiunea judecătorului, vreau doar să spun că există motive pentru intentarea unei proceduri disciplinare", a declarat ministrul pentru „Adevărul".

Oficialul a mai spus că analizează acum acțiunile lui Ion Busuioc sub aspectul deontologiei și eticii profesionale, în vederea intentării unei proceduri disciplinare la Consiliul Superior al Magistraturii. Dacă va fi pornită o procedură de acest fel, potrivit normelor legale, judecătorul riscă să fie mustrat sau chiar eliberat din funcție.


La 10 februarie 2011 săptămânalul independent de investigaţii Ziarul de Gardă a publicat articolul „Mită pentru procurori", care îi viza pe doi procurori din Glodeni - Ion Grişciuc şi Constantin Cojocaru. Ulterior, aceştia au acţionat ZdG în judecată pentru defăimare, solicitând împreună despăgubiri morale de circa un million de lei. La 1 august 2011 judecătorul Ion Busuioc de la Judecătoria Centru a admis parţial cerinţele reclamanţilor şi a obligat Ziarul de Gardă să plătească câte 250 mii de lei cu titlu de prejudiciu moral pentru fiecare reclamant.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite