Judecătorii de la Bălţi vor decide dacă Anatol Doga va rămâne preşedinte al Curţii de Apel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul şefului Curţii de Apel Chişinău a ajuns la colegii săi de la Bălţi care trebuie să decidă dacă hotărârea CSM de a-l suspenda din funcţie a fost legală. Supărat, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii spune că acest caz ar fi trebuit judecat din start la o altă instanţă decât cea condusă de Doga.

Dincolo de supărări, şeful CSM, Nicolae Timofti, are de gând să pornească o procedură disciplinară pe numele judecătoarei Marina Anton, cea care a suspendat decizia Consiliului de a-l înlătura pe Anatol Doga din funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău.

„Magistrata avea obligaţia să solicite declinarea competenţei către o altă instanţă imediat ce Anatol Doga s-a adresat în judecată. Marina Anton a făcut asta, dar abia după ce a suspendat decizia noastră. Nu avea dreptul să judece ea cazul, pentru că era vorba de şeful ei. Voi porni o procedură disciplinară", a declarat Nicolae Timofti.

NU SE DĂ BĂTUT

Anatol Doga, suspendat din funcţie la sfârşitul lunii mai pentru că nu şi-a declarat toate bunurile, spune că habar nu are la ce averi imobiliare s-au referit magistraţii de la CSM atunci când l-au demis, dar are de gând să lupte până în pânzele albe pentru funcţia sa.

„Sunt şi voi rămâne preşedinte al Curţii de Apel până va avea loc un nou concurs pentru ocuparea acestui post. Voi avea o replică pentru CSM, dar după ce va fi pronunţată o nouă decizie în cazul meu", a explicat Anatol Doga. Mandatul său de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău expiră la 23 iulie. Pe lângă Anatol Doga, la funcţie mai pretind alţi şapte judecători, aproape toţi de la aceeaşi instanţă.

Experţii spun că prin cazul Doga magistraţii au demonstrat încă o dată că îşi protejează, la modul general, funcţiile, evitând să creeze precedente prin care pot fi demişi chiar ei. „CSM a vrut să demonstreze că se poate, dar instanţa a încercat să-i dea peste mână. Este un exemplu bun lansat de CSM, care demonstrează că este grav să nu-ţi declari bunurile. Până la urmă, aceste încălcări nu pot fi pedepsite nici penal, nici contravenţional, doar disciplinar. Dacă nici aşa nu vor fi sancţionaţi cei plătiţi de stat, atunci chiar nu este nicio speranţă", a explicat Cristina Cojocaru, expert al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.

Averea şi concurenţii lui Doga

Anatol Doga a indicat în declaraţia sa de avere că în 2010 a câştigat la locul de muncă 101.237 de lei, 3.558 de lei din activitatea pedagogică şi 65.280 de lei din pensie. Soţia sa, Elena Doga, a avut un venit de 54.000 lei. Judecătorul a mai declarat un teren agricol de 0,15 hectare, un apartament de 110 metri pătraţi, două garaje şi un automobil.

În afară de Anatol Doga, la funcţia de preşedinte al Curţii de Apel mai candidează Liliana Catan, Anatolie Ţurcan, Xenofon Ulianovschi, Gheorghe Creţu, Mihail Ciugureanu, Sergiu Arnăut, Ion Pleşca.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite