Iulia Timoşenko atacă instanţa care o judecă. Ex-premierul Ucrainei riscă închisoare de la şapte până la 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Kiev, au început audierile în dosarul gazelor deschis ex-premierului Ucrainei, Iulia Timoşenko. Ea este acuzată de abuz la încheierea contractelor cu Rusia în 2009. Timoşenko consideră că este persecutată din motive politice şi că instanţa de judecată este o marionetă a lui Ianukovici, scrie kommersant.ru.

Audierile preliminare în dosarul penal pe numele Iuliei Timoşenko au început cu o încăierare. Adepţii şi adversarii ex-premierului Ucrainei s-au ciocnit în curtea Judecătoriei raionale Pecersk din Kiev, miliţia a fost nevoită să-i despartă. Însă schimburile de cuvinte tari au continuat în sala de judecată. Tinerii veniţi să o sprijine pe Timoşenko au udat-o cu apă pe Inna Bogoslovskaia, şefa Comisiei de anchetă din Rada Supremă, care cercetează circumstanţele semnării acordurilor de livrare a gazelor dintre „Naftogaz Ukraină şi „Gazprom" şi au numit-o „vidmă". În replică, adversarii ex-premierului strigau: „Iulia după gratii!". Aceştia s-au încăierat iarăşi.

Reamintim că Procuratura Generală a Ucrainei a deschis trei dosare penale împotriva Iuliei Timoşenko, legate de activitatea sa în funcţia de prim-ministru în anii 2007-2010. În unul din dosare, ea este acuzată de abuz de putere la încheierea acordurilor de livrare a gazelor de către Rusia din ianuarie 2009. În raportul comisiei conduse de Inna Bogoslovskaia se arată că, încheind în 2009 cu Moscova o tranzacţie neavantajoasă pentru Kiev, Iulia Timoşenko a acceptat, probabil, o cârdăşie cu partea rusă. Deputaţii consideră că Timoşenko s-a condus de interese personale, deoarece compania sa energetică avea o datorie de $450 milioane faţă de „Gazprom" şi Ministerul Apărării din Rusia.

Iulia Timoşenko riscă închisoare de la şapte până la 10 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite