Ion Muruianu: „Nu am avut niciun dubiu că hotărârea CSM prin care am fost demis este vădit ilegală și anticonstituțională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Muruianu
Ion Muruianu

Pe ultima sută de metri, judecătorul Ion Muruianu va candida pentru un nou mandat la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție în care a revenit recent după ce Curtea Constituțională a declarat ilegală demisia acestuia.

Magistratul spune că, cel mai probabil, va depune dosarul până vineri, cu două zile înainte de expirarea concursului. Și asta în pofida faptului la precedentul concurs, unde a avut-o contracandidată doar pe Raisa Botezatu, a luat zero voturi.

„Am verificat. Mai mulți colegi au refuzat atunci să participe la procedura de vot, așa că probabil am șanse mai mari", a spus Ion Muruianu.

Cât despre cea mai recentă excludere a sa din funcție, judecătorul spune că nu s-a supărat pe nimeni.
„Un magistrat nu se poate supăra decât pe sine însuși dacă el nu posedă suficient legea. Nu aveam niciun dubiu că hotărârea CSM este vădit ilegală și anticonstituțională, aceasta fiind în contradicție cu prevederile Curții Constituționale din 2010 unde se spune că un judecător nu poate fi sancționat decât prin procedura disciplinară. Ca judecător și președinte al CSJ îmi asum toate greșelile sistemului judecătoresc deși nu fac nemijlocit la greșeli", susține Muruianu.

Acum președintele CSJ este în așteptarea unui răspuns din partea instanței în ceea ce privește avizul consultativ negativ dat de Serviciului de Informații și Securitate în concursul precedent.

„Nu m-ar fi deranjat tare acest aviz atât de mult dacă nu m-ar fi discriminat", a explicat Muruianu.

Ion Muruianu a fost demis de Parlament acum câteva luni, în urma unei decizii a CSM. Comuniștii au contestat hotărârea invocând încălcarea a cel puțin 4 articole din Constituție. Judecătorul a mai fost demis în 2010 pentru mai multe condamnări la CEDO şi pierderea a numeroase dosare în aceeaşi instanţă. Judecătorul a fost însă restabilit în funcţia de preşedinte al CSJ după ce Curtea Constituţională, sesizată de Partidul Comuniştilor, a decis că demiterea lui Muruianu de către Parlament a fost ilegală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite