Internele toacă banii publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de lei cheltuiţi aiurea, venituri nedeclarate, clădiri de milioane neînregistrate. Sunt câteva dintre încălcările admise de Ministerul de Interne, pe care le-a depistat Curtea de Conturi.

Şefii de la Interne au fost aliniaţi ca nişte elevi la Curtea de Conturi unde au trebuit să dea socoteală pentru banii pe care i-au administrat prost anul trecut. Bunăoară, reprezentanţii Academiei „Ştefan cel Mare" din cadrul MAI nu au raportat venituri de 723.000 de lei şi au cheltuit în van 123.000 de lei pentru servicii de telefonie mobilă şi transport.

Mai mult, angajaţii instituţiei au casat produse alimentare de circa 46.000 de lei. În plus, în cadrul academiei a fost creată ilegal o aşa-zisă universitate de cultură, pentru care s-a cheltuit jumătate de milion de lei. „Să nu încurcăm patriotismul cu banul public. Se cheltuiesc legal aceşti bani?", l-a întrebat Serafim Urechean, preşedintele Curţii, pe Simion Carp, rectorul academiei.

„Banii ne-au fost puşi la dispoziţie, iar noi i-am cheltuit aşa cum trebuie", s-a scuzat Carp. „Unde-s produsele? Carnea, peştele...", a continuat preşedintele Curţii de Conturi. „Aţi procurat peste o mie de litri de oţet. Ce faceţi la academie, beţi numai oţet? În multe cazuri aţi transferat banii, dar nu aţi luat produsele. Despre ce vorbeşte asta?", a continuat un alt membru al Curţii, Gheorghe Trocin. „Oţetul e cumpărat de mulţi ani, încă înainte să vin la conducerea instituţiei", a spus Simion Carp.

Au fost luaţi la rost şi alţi şefi de la Interne. De exemplu, instituţia deţine 269 de imobile, în valoare de 136 de milioane de lei, care nu au fost înregistrate la Cadastru după buchia legii. „Dacă ministrul nu vă ascultă şi nu vrea să vă ajute să administraţi averea statului, luaţi o palatcă (cort - n.r.), aşezaţi-vă în faţa ministerului şi protestaţi!", i-a sugerat Urechean lui Grigore Oanţa, şeful Direcţiei generale logistică din cadrul MAI. „Deja au fost luate în evidenţă 50 de imobile. Lucrăm mai departe pentru a înregistra şi celelalte clădiri", s-a scuzat Oanţa.

Controlorii au mai constatat că la MAI se păstrează corpuri delicte, cum ar fi obiecte preţioase sau valută, confiscate în perioada 1992-2007 şi care trebuiau transmise Fiscului. Totodată, în proprietatea ministerului se află construcţii din anii 2005-2007 finalizate în proporţie de 70%, estimate la 25 de milioane de lei. „Dacă vor rămâne aşa în continuare, imobilele riscă să se deterioreze, ceea ce înseamnă valorificarea ineficientă a banilor publici", a comentat Victor Munteanu, director adjunct al Departamentului de audit.

„Vă asigurăm că înţelegem situaţia în ţară şi vom depune toate eforturile ca bunurile să fie utilizate eficient", a promis ministrul Alexei Roibu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite