Închisoare pentru daruri electorale! 3 ani la răcoare pentru seminţe de pătrunjel sau galoşi împărţiţi alegătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Pomenile" electorale oferite de partide în campanii ar putea fi interzise prin lege, dacă Parlamentul va accepta o modificare a Codului Penal propusă de Centrul Anticorupţie.

Noul articol, care a primit deja avizul Guvernului, prevede pedepse pentru „oferirea de bunuri, servicii ori alte avantaje patrimoniale alegătorului, pentru a-l determina să-şi exercite drepturile electorale într-un anumit mod". Astfel, pentru „coruperea alegătorilor" candidaţii riscă să muncească în folosul comunităţii de la 100 până la 200 de ore sau să petreacă până la 3 ani după gratii.

Radu Cotici, şeful Direcţiei legislaţie de la Centrul Anticorupţie, a explicat că în categoria bunurilor intră orice obiecte, produse alimentare sau mărfuri industriale de la seminţe de pătrunjel, zahăr şi orez până la galoşi, icoane şi tractoare, împărţite cu mărinimie de candidaţi în toate campanile electorale. Serviciile pot fi diverse - transportarea alegătorilor la secţiile de votare, reparaţia băncilor sau vopsirea gardurilor.

Nu vor fi catalogate drept mită doar materialele publicitare: pliante, pixuri sau tricouri cu simbolica partidului. „Iniţial, ne-am gândit să facem excepţie pentru darurile simbolice, însă această prevedere ar fi lăsat loc de interpretări. Pentru cineva este un cadou simbolic un automobil, iar pentru altcineva - o sticlă cu apă", a precizat Cotici.

„ Orice cadou, chiar şi un pix, este o încercare de a cumpăra alegătorul, care trebuie să voteze benevol, conştient şi nesilit de nimeni. Această iniţiativă este binevenită deoarece în present nu există mecanisme de a lupta cu acest flagel", a spus pentru „Adevărul" Cornel Cerempei, coordonatorul reţelei de observatori ai Asociaţiei „Promo-Lex".

Cazurile vor fi cercetate de Poliţie. La răspundere ar putea fi traşi atât cei care împart daruri, cât şi candidaţii pe care îi reprezintă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite