Începe Săptămâna Patimilor. Vezi ce semnificație religioasă are fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De astăzi începe Săptămâna Mare
De astăzi începe Săptămâna Mare

De astăzi creştinii ortodocşi intră în Săptămâna Patimilor, săptămână în care creştinii se jertfesc pentru dragostea lui Dumnezeu prin mâncare, prin abţinere, prin iertare, a declarat pentru Info-Prim Neo parohul Bisericii „Sfântul Dumitru" din Capitală, Pavel Borşevschi.

Preotul spune că în primele trei zile din această săptămână oamenii îşi aduc aminte despre roadele pe care le-au adus pe pământ, ce au făcut în viaţa lor, iar în ultimele zile îşi ispăşesc păcatele, se împărtăşesc.

Luni, marţi şi miercuri în biserici de oficiază Liturghia darurilor mai înainte sfinţite. Oamenii îşi aduc aminte de roadele spirituale, ce au făcut, cu ce omagiu pot veni în faţa lui Dumnezeu.

Astăzi, în cadrul deniilor, credincioşilor li se aminteşte de smochinul neroditor. Morala acestei întâmplări este că Hristos răsplăteşte nu numai binele pe care-l fac oamenii, ci şi pedepseşte răul. Prin aceasta, spune preotul, Biserica îndeamnă creştinii să facă numai lucruri bune.

Marţi se aminteşte pilda celor zece fecioare care au venit la Hristos. Cinci dintre ele înţelepte au venit cu undelemn în candelă şi l-au putut întâmpina pe Hristos. Celelalte, care au venit fără undelemn, nu l-au întâlnit. Prin această pildă oamenilor li se spune că trebuie să fie pregătiţi prin fapte bune pentru întâmpinarea Domnului, să fie mai responsabili de îndatoririle lor.

Miercuri este ziua când se aduce aminte de trădarea lui Iuda şi de femeia căreia i s-au iertat toate păcatele. „Este o zi în care se aminteşte de trădare, fiecare îşi aminteşte dacă a trădat vreodată, fiecare îşi aminteşte de faptele pe care le-a făcut şi trebuie să se pocăiască", a menţionat preotul Pavel Borşevschi.

Joi se aminteşte de Cina Cea de Taină . Această zi mai este numită Joia Mare sau Joia Neagră. La Cina de Taină, Hristos a rupt din pâine şi a împărţit câte o bucată apostolilor, spunându-le să facă şi ei aşa: „Luati, mancati, acesta este trupul Meu, care se frange pentru voi spre iertarea pacatelor". Joi seara, creştinii vin la biserică pentru a asculta Sfintele Evanghelii, care se citesc şi pentru Vinerea Mare.

Vineri dimineaţa în Săptămâna Patimilor nu se face liturghie. Vinerea Seacă sau Vinerea Mare este ziua în care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Dimineaţa creştinii merg la biserică pentru a asculta ceasurile împărăteşti. „Credincioşii cred că în această zi nu se mănâncă nimic, fetele nu mănâncă ca să aibă miri deştepţi şi frumoşi, la fel fac şi mirii ca să aibă gospodine bune şi înţelepte. Vineri se cântă Prohodul, se scoate Sfântul Epitaf care se împodobeşte cu flori.

Sâmbătă dimineaţa se face ultima liturghie. Este cea mai frumoasă pentru că se sărbătoreşte Sfântul Vasile cel Mare, la care se citesc multe texte din Sfânta Scriptură, spune preotul Pavel Borşevschi. La această liturghie se împărtăşesc toţi. Sâmbătă este ziua curată, în care creştinii stau acasă, nu umblă pe drumuri. La liturghia de sâmbătă Biserica scoate toată haina mohorâtă. Când vin creştinii găsesc Biserica plină de lumină şi haină albă.

Învierea începe la ora 12 noaptea, când începe şi Anul Noul bisericesc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite