Încărcați cu dosare, judecătorii i-au cerut ministrului Justiţiei câte un asistent personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii se plâng că au prea mult de lucru și vor să fie ajutați de asistenți personali. Ministrul Justiției propune însă ca specialiștii să fie împărțiți pe domenii. Noul personal al instanțelor va fi prevăzut într-o lege. Proiectul face parte din reforma Justiției inițiată de autorități.

Judecătorii din Capitală şi cei de la Curţile de Apel vor avea asistenţi judiciari de la 1 septembrie, iar ceilalți magistrați din țară - din 1 ianuarie 2013. Noua funcție urmează să fie instituită prin lege. Nemulțumiți de proiect, juzii insistă ca în document să apară fraza „fiecăruia câte un asistent". De cealaltă parte, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, spune că sintagma a fost evitată pentru ca ajutorii să nu fie transformaţi în niște „robi" care le vor prepara magistraţilor cafea şi le vor duce geamantanele. Oficialul crede că asistenții ar trebui specializaţi și afirmă că nici nu avem sufiecienți bani. „Am încercat să fugim de această formulă pentru ca asistentul să nu ajungă un subaltern al judecătorului. Este mai raţional să-i specializezi pe diferite categorii de probleme, nu pe persoane", a explicat Oleg Efrim la o ședință cu judecătorii.


„Nu putem da un asistent la 20 de judecători şi am hotărât problema! În această situaţie, de ce să spunem că facem reforme, care nu vor avea loc în realitate?", s-a revoltat Nichifor Corochii, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
„Înţelegem că e criză şi sărăcie. Dar dacă nu va fi indicat în lege ceea ce cerem, nu vom avea niciodată asistenţi. Propunem să fie introdusă o singură propoziţie, una simplă", a insistat şi preşedintele Judecătoriei Botanica, Ion Druţă.


„E IMPOSIBIL SĂ MAI LUCRĂM AȘA!"

Deşi cei care au lucrat asupra proiectului au făcut trimitere la practica altor ţări, judecătorii au fost reticenţi şi la aceste exemple. „Ne-aţi spus că alte state au mers pe calea pe care ne-o dorim, iar apoi au înţeles că au greşit. Astea sunt problemele lor! Lăsaţi-ne pe noi să înţelegem cum ne e mai bine. E imposibil să mai lucrăm aşa! Să fie asistenţi specializaţi, dar daţi-ne câte unul", a cerut şi Nina Arabadji de la Judecătoria sectorului Râşcani.
Discuţiile vor continua şi vineri. Varianta finală urmează să fie aprobată în Guvern și în Parlament.

Transparență și salarii mai mari

Aceeași lege spune că instanțele judecătorești vor deveni mai transparente. Astfel, magistrații ar trebui să fie mai deschiși, iar toate informațiile de interes public să fie publicate pe paginile web ale instituțiilor. Alte câteva acte din același pachet prevăd că imunitatea judecătorilor va fi retrasă mai ușor, pentru a exclude cazurile de corupție. În plus, ei vor fi evaluați periodic, iar salariile angajaților din sistem urmează să fie majorate. De asemenea, va fi modificat statutul și atribuțiile grefierului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite