Chişinău: În ultimii 30 de ani ponderea copiilor născuți de femeile necăsatorite a crescut de trei ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naşterile extraconjugale, odinioară etichetate şi marginalizate, se întâlnesc tot mai des atât la oraş, cât şi la sat, arată studiul „Copilul născut în afara căsătoriei: realități și consecințe", realizat de IDIS „Viitorul" și prezentat astăzi în cadrul unei conferințe.

Autoarea cercetării, sociologul Olga Gagauz, constată că nașterile iau amploare în rindul femeilor tinere care trăiesc în concubinaj. „Cele mai mari obstacole pentru mamele singure sunt săracia și rea-voința angajatorilor" spune aceasta. Printre cauzele majorării numărului de nașteri extraconjugale se numără divorțul, liberalizarea normelor sociale, migrația ș.a.

Un alt aspect vizat în studiu este intervalul dintre înregistrarea căsatoriei și nașterea copilului pentru perioada 2008-2009. Astfel, patru căsatorii din zece au fost încheiate după apariția sarcinii sau chiar după nașterea copilului. „Aceste cazuri sunt mai frecvente la sat, ceea ce parțial poate fi explicat prin cultura contraceptivă și accesibilitatea mai scăzută a avortului" mai menționează autoarea.

Cea mai gravă situație în acest sens este în rândul fetelor de până la 20 de ani din mediul rural, care au căzut pradă sarcinilor nedorite. Totuşi, graviditatea extraconjungală s-a diminuat în perioada anilor 1990-2000, când avorturile erau permise, în următorii ani însă statul a impus anumite restricții pentru avortare.

Ca o recomandare pentru susținerea mamelor singure, studiul propune dezvoltarea serviciilor de asistență psihologică și medicală, mărirea locurilor în centrele maternale și oferirea indemnizațiilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite