În primele două luni ale anului importul de medicamente în Republica Moldova a scăzut cu 36%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Cojocaru-Toma, directorul Agenţei Medicamentului a explicat această scădere prin faptul că la sfârşitul anului trecut importatorii de produse farmaceutice şi-au făcut stocuri mari.

Directorul Agenţei Medicamentului a spus în cadrul unei şedinţe la Guvern că de vină a fost şi faptul că în ianuarie şi februarie Catalogul Naţional de Preţuri la Medicamente nu era complet şi nu au fost oferite autorizaţii de import, se menţionează într-un comunicat de presă al Guvernului,.

Maria Cojocaru-Toma a mai spus vă deja în partea doua a lunii februarie lucrurile au început să revină la situaţia din anii precedenţi şi nu există pericolul să avem un deficit de medicamente.
Directorul Agenţiei Medicamentului susţine că, după lansarea Catalogului Naţional de Preţuri, medicamentele s-au ieftinit în medie cu 14,7%.

Cât priveşte calitatea medicamentelor, directorul Agenţiei Medicamentului a precizat că anul trecut au fost testate în laboratoare peste 39 mii produse şi au fost rebutate 170. Este vorba în mare parte de produse importate din India. În acelaşi timp Maria Cojocaru-Toma susţine că în anul 2010 în Republica Moldova nu au fost depistate medicamente contrafăcute.
De notat că în anul 2010 importurile de produse farmaceutice au constituit 181 milioane de dolari, în creştere cu 4,8%. În acelaşi timp Republica Moldova a exportat produse medicinale şi farmaceutice în valoare de 60,5 milioane de dolari, cu 33,5% mai mult ca în anul 2009.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite