IN MEMORIAM Trei ani de la trecerea lui Vieru în neființă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc trei ani de când s-a stins din viață poetul Grigore Vieru. Maestrul a murit în 2009, în urma unui tragic accident rutier, în timp ce se întorcea de la comemorarea a 159 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

După 48 de ore în reanimare, Grigore Vieru a decedat, din cauza gravelor traumatisme cranio-cerebrale inchis, ale cutiei toracice, plamanilor și a organelor abdominale. Poetul a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească din Capitală.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta din fostul judeţ Hotin, pe teritoriul de azi al Republicii Moldova, în familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru, născută Didic. A absolvit şcoala de şapte clase din satul natal în anul 1950, după care a urmat şcoala medie din orăşelul Lipcani, pe care o termină in 1953.

A debutat editorial în 1957, student fiind, cu o plachetă de versuri pentru copii, „Alarma", apreciată de criticii literari. În 1958, Vieru a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă" din Chişinău, Facultatea de Filologie şi Istorie. În acelaşi an, i-a apărut a doua culegere de versuri pentru copii, „Muzicuţe", şi s-a angajat ca redactor la revista pentru copii „Scânteia Leninistă".

Membru de onoare al Academiei Române, din 1990, Grigore Vieru a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace. Poetul este deţinător al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite