IDIS Viitorul: „Nu vom scăpa de vize în 2012“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este concluzia studiului efectuat de experții de la IDIS Viitorul potrivit căruia călătoriile fără vize în spațiul european nu vor fi posibile nici la finele anului 2012.

Combaterea corupției și reforma structurilor de forță sunt printre principalele cauze ce tergiversează procesul de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană. „Corupția rămâne a fi una din cele mai mari provocări ce afectează intens imaginea Moldovei, precum și progresul în anumite domenii", se menționează în studiu. Mai mult, experții spun că în cea de-a doua etapă a implementării Planului de Acțiuni Moldova-UE în domeniul liberalizării regimului de vize vom avea nevoie de 39 de milione de euro, în afară de alocațiile de la bugetul de stat, ceea ce ar putea stagna procesul. „Cele mai mari provocări vor fi legate de transpunerea în practică a legilor adoptate. Este vorba de sectorul de management integrat al frontierei, pentru că se solicit echipament scump, iar Moldova nu dispune de acești bani, dar și de securitatea documentelor. Orice reformă solicită finanțe", explică Leonid Litra, autorul studiului „Moldova pe calea liberalizării regimului de vize cu UE: un inventor al relizărilor și eșecurilor".

Specialistul a mai menționat că pașapoartele biometrice ar trebui să fie mai accesibile. „Prețul pașapoartelor este o problemă pentru că în Ungaria acesta este de 24 de euro, iar la noi este de 53 de euro. A fost scăzut, dar totuși anumite persoane nu-și pot permite aceste costuri. Totodată, populația din regiunea transnistreană trebuie încurajată să-și aducă în regulă actele de stare civilă, pentru a obține un pașaport biometric", mai spune Litra.

Autoritățile trebuie să coopereze mai eficient cu Ucraina pe domeniul gestionării frontierei, în special a segmentului transinstrean, se mai arată în studiu. „Este nevoie de finalizarea procesului de demarcare a frontierei de stat cu Ucraina pentru sectorul stației hidrotehnice și a barajului de la Novodnestrovsk, satul Palanca și câteva sute de metri de la Portul Giurgiulești. Pe perimetrul transnistrean au fost demarcați mai puțin de jumătate din totalul de 450 de kilometri", mai menționează Leonid Litra.

Prima rundă de negocieri pe Acordului de Liber Schimb amânată pentru luna martie
Ieri, în cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, ministrul de Externe Iurie Leancă a precizat că, la 27 februarie, la Chişinău, va avea loc o vizită a delegaţiei Comisiei Europene, în frunte cu directorul Departamentului pentru Afaceri Interne al Comisiei Europene. În cadrul acesteia vor fi discutate aspecte tehnice ale procesului de liberalizare a regimului de vize. Vicepremierul Valeriu Lazăr a spus că în perioada 19-23 martie, la Chişinău, va avea loc o prima rundă de negocieri privind semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător R. Moldova-UE. Tot atunci, la Chişinău, este aşteptată vizita Comisarului European pentru Comerţ, Karel De Gucht, care va participa la ceremonia oficială de lansare a negocierilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite