Guvernul a prelungit termenul în care proprietarii automobilelor cu numere străine pot să le utilizeze pe teritoriul Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest proiect de hotărâre a fost aprobat, astăzi, de Guvern după ce s-au dus tratative cu şoferii revoltaţi de noua lege.

Automobilele cu numere de înmatriculare străine , mai vechi de şapte ani, care au fost aduse în ţară înainte de 4 aprilie 2011, pot să se afle pe teritoriul Moldovei până la 1 ianuarie 2012.


Până atunci proprietarii acestor autovehicule vor trebui să se conformeze regulilor vechi, când automobilul putea să fie folosit în Moldova nelimitat, fără a achita garanţia financiară. Singura condiţie era ca la fiecare trei luni să fie scos din ţară. Prim-ministrul a spus că această decizie a fost luată de o comisie specială formată din membri ai Guvernului şi liderii proprietarilor de automobile cu numere bulgare şi lituaniene. „Mă refer doar la persoanele care respectă norma legală, nu la cei care au făcut un business din asta şi au adus zeci de maşini în ţară", a concretizat premierul.


Premierul Vlad Filat le-a dat şoferilor un răgaz de jumătate de an, timp în care vor trebui să legalizeze mijloacele de transport. Cei care au maşini vârsta cărora nu a depăşit şapte ani le vor înmatricula în Moldova. Iar şoferii cu autovehicule mai vechi vor trebui să se conformeze legii adoptate la 4 aprilie 2011. Potrivit legii, vor putea folosi automobilul la noi în ţară doar 90 de zile pe parcursul unui an. Un autovehicul poate fi înmatriculat în Moldova doar dacă nu a împlinit vârsta de şapte ani.


Soluţii pentru persoanele cu cetăţenie dublă


Premierul, referindu-se la moldovenii cu cetăţenie dublă, a spus că pentru această categorie încă se mai caută soluţii. Se discută posibilitatea extinderii termenului de la 90 la 180 de zile, perioadă în care automobilul va putea fi utilizat pe teritoriul Moldovei.


„Noile modificări nu se referă la automobilele radiate din bazele de date din Lituania şi Bulgaria, maşini-fantomă aduse ilegal în Moldova", a specificat Filat.


Nicolae Cabaclî, unul din posesorii maşinilor cu numere străine, a declarat că nu toţi şoferii sunt mulţumiţi chiar dacă a fost extins termenul. „După 1 ianuarie 2011, mulţi vor fi nevoiţi să le dea la piese de schimb", a spus Cabaclî.


După 4 aprilie 2011, când au fost impuse restricţii la circulaţia automobilelor cu numere străine în Moldova, zeci de şoferi au protestat în Capitală. Ei propuneau să se facă o excepţie şi să poată înmatricula chiar şi autovehiculele mai vechi de şapte ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite