Guvernul Republicii Moldova salută decizia Parlamentului European, privind negocierile Acordului dintre RM şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy BUZEK, a remarcat evoluţiile RM din ultimii doi ani
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy BUZEK, a remarcat evoluţiile RM din ultimii doi ani

Ieri, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care a recomandat Consiliului European, Comisiei Europene şi Serviciului European pentru Acţiune Externă să ofere Republicii Moldova perspectiva de aderare la Uniunea Europeană la un anumit moment.

În alocuţiunea sa, Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a remarcat evoluţiile RM din ultimii doi ani, declarând că prin „votul de astăzi Parlamentul European recunoaşte importanţa crescîndă a R. Moldova în Europa şi semnificaţia acesteia, precum şi angajamentul faţă de UE, ca partener cheie".

Liderii politici de la Chișinău au comentat pentru Info-Prim Neo importanța Rezoluției, afirmând unanim că este un pas important pentru viitorul Republicii Moldova.

„Uniunea Europeană speră că Moldova o să devină cândva o ţară serioasă şi de aceea o tot încurajează. Perspectiva europeană a Republicii Moldova depinde de mulţi factori. Depinde de faptul dacă vom deveni un partener serios, previzibil, în care UE ar avea încredere, dar nu unul mânzos, care nu poate să se înţeleagă", a comentat preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat (PDM) pentru Info-Prim Neo.

Deputatul spune că este greu de crezut că o rezoluţie va mişca lucrurile înainte, dar speră că va avea totuşi o influenţă pozitivă asupra schimbărilor în Republica Moldova. „Dacă deputaţii europeni îi doresc binele Republicii Moldova, trebuie să ne dorim şi noi", a spus Dumitru Diacov.

Valșeriu Munteanu: Este o rezoluție destul de îndrăzneață

„Este o rezoluţie pozitivă, una destul de îndrăzneaţă, care de fapt reaminteşte Republicii Moldova că în perspectiva integrării în Uniunea Europeană are multe teme de făcut, care sunt foarte bine relevate în această rezoluţie, sunt foarte bine puse accentele pe teme importante atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Sunt puse accentele pe acele eforturi care trebuie să le facă diplomaţia, dar şi toate celelalte instituţii din Republica Moldova, pentru ca relaţia noastră să nu rămână doar la nivelul declaraţiilor, ci să putem trece la o altă etapă în raport cu Uniunea Europeană", a declaratValeriu Munteanu, secretarul fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal (PL).

Secretarul PL a mai spus că obiectivul prioritar al Partidului Liberal este integrarea europeană, iar orice altă problemă legată de politica internă poate fi depăşită şi nimic nu poate să umbrească calea europeană.

„Uniunea Europeană îşi doreşte stabilitate politică în Republica Moldova şi continuarea reformelor pentru implementarea standardelor europene. Atunci când Republica Moldova este în vizorul unor structuri internaţionale atât de importante, evident că aduce ceva nou şi ceva pozitiv. Întrebarea e: cât este de gata UE să vadă problemele politice şi economice din interior şi să accepte noi membri în timpul apropiat“, a declarat pentru Info-Prim Neo deputatul PCRM, Igor Dodon.

Igod Dodon, sceptic

Totodată, Dodon s-a arătat sceptic şi că această rezoluţie ar putea influenţa situaţia politică internă din Republica Moldova. „Eu sper că în Republica Moldova politicienii i-au decizii în interesul poporului şi nu în urma unor consultări din afară. Vreau să cred că este aşa", a spus politicianul.

Rezoluţia, ce conţine o serie de repere importante pentru relaţiile RM-UE de viitor, a fost propusă de parlamentarul european Sir Graham WATSON, raportor al PE privind Acordul de Asociere RM-UE. Rezoluţia se referă în mod expres la paragraful 49 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea aderării la Uniunea Europeană.

Aceasta evidenţiază caracterul dinamic al negocierilor Acordului de Asociere, precum şi se referă de o manieră pozitivă la dialogul privind liberalizarea regimului de vize. La fel, deputaţii PE sprijină demararea, pînă la sfîrşitul anului curent, a negocierilor privind crearea zonei de liber schimb.

Rezoluţia în cauză relevă că noua filozofie a Politicii Europene de Vecinătate permite Republicii Moldova să profite de principiul „more for more" (mai mult, pentru mai mult).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite