Guvernul de la Chişinău interzice reclamele cu femei şi bărbaţi sexy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vorba de un proiect de lege susținut  astăzi de Guvern. Documentul prevede interzicerea publicității „sexiste“, care promovează o atitudine sau comportament despre un gen ca fiind inferior sau mai puțin competent decât celălalt gen sau care face uz de prejudecăți sau stereotipuri.

Potrivit proiectului, persoanele care se vor simți ofensate de publicitate vor putea sesiza autoritățile publice și, ulterior, depune cereri în judecată pentru repararea prejudiciului adus. „Eu cred că este absolut corect să avem reglementări clare în acest sens, doar că trebuie să stabilim și criteriile: ce înseamnă asta și până unde mergem, la latitudinea cui rămâne", a declarat premierul Vlad Filat în cadrul ședinței.

Ministrul Muncii Valentina Buliga a menționat că aceasta este o problemă care ne vizează pe toți. „Ceea ce vedem azi în oraș e rușinea noastră. Bărbatul și femeia au devenit niște obiecte. Astăzi nu avem instrumente legale pentru a sancționa. Noi am intervenit cu scrisori pe lângă agenți economici care își permit abuzuri", susține ministul Muncii. „Putem veni fiecare minister cu completări la această lege ca să asigurăm cu adevărat respectarea egalității și a nu admite astfel de reclame când femeia sau bărbatul s-au transformat într-un obiect și doresc să o testeze mai mulți. Ceea ce vedem astăzi prin oraș este rușinea noastră", mai spune Valentina Buliga.

Reprezentanții agențiilor de publicitate sunt însă de altă părere. „Noțiunea de «publicitate sexistă» nu este tocmai corectă în cazul dat. Dacă stăm să ne uităm în dicționar aceasta nu înseamnă publicitatea pe care o au ei în vedere. Ei sunt împotriva publicității necorespunzătoare. Cu această noțiune ne-au derutat și mai tare. Probabil se gândesc că produsele vor fi aranjate pe manechini. Există anumite reglementări cu privire la gradul de nuditate sau de prezentare etică a publicității, dar aceasta nu poate fi reglementată prin lege. Mi se pare straniu. Publicitatea nu trebuie să fie pornografică, dar în momentul în care publicitatea este realizată într-o firmă artistică nu cred că este cazul să fie interzisă“, susține specialistul în relații publice Ludmila Andronic.

Proiectul de lege potrivit căruia publicitatea cu fete îmbrăcate sumar şi cea în care apar bărbaţi cu trunchiul dezgolit trebuie să fie interzisă a fost înaintat de deputatul PD Valentina Stratan. Decizia nu prevede însă cum anume va fi stabilit dacă publicitatea este sau nu „deranjantă". El urmează a fi înaintat spre aprobare în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite