Groparii de la cimitirul „Sfântul Lazăr“ din Chișinău au devenit vedete de film

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru gropari, înmormântările sunt o rutină
Pentru gropari, înmormântările sunt o rutină

Documentarul „Doina groparilor", un film inedit despre singurii locuitori vii ai Cimitirului „Sfântul Lazăr" din Chișinău, va fi prezentat, în premieră, joi seară la postul HBO România.

Filmul, în regia basarabeanului Petru Cuzuioc, povesteşte viaţa de zi cu zi a unui grup de gropari şi a microcosmosului care-i înconjoară în cimitirul „Doina", cum continuă să-i spună orășenii, una dintre cele mai mari necropole din Europa. Fie iarnă, primavară, vară sau toamnă, preocupările groparilor sunt aceleaşi. Ei sapă şi îngroapă. Atitudinea groparilor faţă de cei morţi si de ceremonia funebră este una de rutină. Ei sunt imuni la lacrimi şi bocete.

Una din fantomele vii este și doamna Eleonora. Ea şi-a rezervat și îşi pregăteşte locul de veci de zece ani de zile, chiar dacă e sănătoasă şi are doar 62 de ani. Aceasta preocupare a devenit „obsesia" ei.

Documentarul nu vorbeşte despre moarte, ci despre viaţă - prin ricoşeu. În dosarul de presă al filmului, autorul declară: „Pentru mine, ca de altfel pentru mulţi dintre noi, tema morţii se ţine pe un raft pe care nu se lasă niciodată praful - temă care preocupă inevitabil pe oricine şi oriunde în orice cultură şi spaţiu. Subiectul filmului nu este moartea, chiar dacă se învârte în jurul ei. Pentru că de cele mai multe ori moartea generează teamă şi dorinţa de evitare a unei confruntări, filmul încearcă să abordeze într-o manieră temperată şi reflectivă acest subiect".

Documentaristul Pavel Cuzuioc s-a născut în 1978 la Chişinău, după care a studiat dreptul la Bucureşti şi Chişinău (1995-2000) şi regia, la Academia de Film din Viena (2003-2006), autor al documentarului de metraj mediu „Trois Femmes de Moldavie" (2006, Zenobia Film & FAK).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite