Graţiaţii lui Lupu: ucigaşi şi escroci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful interimar al statului a iertat nouă infractori, şapte femei şi doi bărbaţi, condamnaţi pentru crime oribile, furturi sau înşelăciuni.Marian Lupu spune că a ascultat recomandările membrilor Comisiei de graţiere, condusă de compozitorul Gheorghe Mustea.

Cele mai multe dintre crimele odioase săvârşite de persoanele graţiate de Marian Lupu par să fie de neiertat. Acum şase ani, de exemplu, Nelli Cojocari (42 de ani) din Floreşti, fiind beată, şi-a înjunghiat concubinul în inimă cu un cuţit de bucătărie. Victima a decedat pe loc, iar femeia, condamnată anterior pentru furt, a fost trimisă pentru 13 ani şi 4 luni după gratii.
O crimă asemănătoare, comisă în 2006, la fel l-a înmuiat pe preşedinte.

Valentina Brudar (62 de ani), din Cojuşna, femeie de serviciu la un liceu, a fost condamnată la 7 ani de închisoare. După o ceartă aprigă femeia a băgat cuţitul în concubinul său, care a decedat la scurt timp. Ambii erau în stare de ebrietate.

Lista bărbaţilor înjunghiaţi de femei graţiate de Lupu nu se termină aici. Lilia Josan (40 de ani), din Anenii Noi, a ucis un om cu mai multe lovituri de cuţit. În instanţă, ea a motivat că între ea şi victimă se iscase o ceartă şi bărbatul, în stare de ebrietate, încercase să o bată. Lilia Josan a fost condamnată la 6 ani de închisoare.

În 2004, Natalia Ciuperca (31 de ani) din Drochia, fiind beată, a încercat să-şi omoare fetiţa de numai doi ani cu un şiret. „L-a înfăşurat în jurul gâtului fiicei, a încercat s-o stranguleze, însă nu şi-a dus intenţia până la capăt, deoarece acţiunile ei au fost curmate de mama sa", citim în sentinţă. Cu câteva zile înainte de crimă, Natalia a pătruns într-o casă de unde a sustras bunuri materiale în valoare de 1.400 de lei. Femeia s-a ales cu 15 ani de închisoare.

CEA MAI „PROLIFICĂ" ESCROACĂ

În lista celor iertaţi de preşedinte o găsim şi pe cea mai „prolifică" escroacă, cum i-au zis jurnaliştii. Larisa Focşa (48 de ani), despre care se ştia că ar fi făcut parte din gruparea hoţului în lege Grigori Karamalak, a fost condamnată în 2009 la 13 ani şi jumătate de puşcărie pentru escrocherii, însuşirea bunurilor străine în proporţii considerabile. Numele acesteia a apărut în zeci de dosare penale, Larisa Focşa fiind condamnată şi anterior pentru infracţiuni asemănătoare. Printre victimele ei au fost mai mulţi oameni de afaceri pe care i-a lăsat fără bani şi fără averi.

Nina Ghileţcaia (38 de ani) din Glodeni, infirmieră la un spital de copii, a fost condamnată în 2008 la 6 ani şi 8 luni de închisoare, pentru că a trimis o tânără să se prostitueze în Turcia. La Istanbul, victima a fost preluată de un cetăţean turc, care a anunţat-o că a cumpărat-o cu 1.300 de dolari.

A ÎMBĂTAT UN PAZNIC

Şirul graţiaţilor continuă cu doi bărbaţi. Andrei Pogor (48 de ani), din Floreşti, a fost condamnat în 2009 la 8 ani de închisoare pentru că a furat mai multe tractoare. Procurorii spun că acesta, împreună cu alţi bărbaţi, ar fi servit paznicul unui garaj cu şampanie în care a pus un somnifer. Veaceslav Dogari (28 de ani) din Băcioi, conducând o motocicletă, a tamponat o persoană, după care a părăsit locul accidentului, lăsând victima în stare gravă. El a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare.

„Atât de mult ne-au impresionat aceste femei!"

„Graţierea este o temă foarte sensibilă. Sunt graţiate persoane cu handicap, mame cu copii, femei gravide. Astea trebuie să fie accentele", şi-a explicat gestul Marian Lupu, preşedinte interimar.

La rândul său, compozitorul Gheorghe Mustea, şeful Comisiei de graţiere a persoanelor condamnate, afirmă că aceste cazuri i-au înmuiat inima atât lui, cât şi colegilor săi. El susţine că membrii Comisiei au discutat cu fiecare persoană în parte.

„Atât de mult ne-au impresionat aceste femei şi chinurile lor. E Doamne fereşte! Multe dintre ele sunt grav bolnave. Unele suferă de tuberculoză. Când stai de vorbă cu ele, îţi dai seama că sunt nişte nefericite. Ele nu prezintă pericol pentru societate, din contra", afirmă compozitorul.

Cât despre Larisa Focşa, cea care a estorcat bani de la partenerii săi, Gheorghe Mustea spune că femeia a trăit o adevărată tragedie. „Ea n-a păcălit. Larisa Focşa a adus din Ucraina producţie rea, care nu a fost bună pentru consum. S-a «ars» femeia! A fost păcălită", a explicat Gheorghe Mustea.


Un drept exclusiv al preşedintelui

Avocaţii şi procurorii spun că graţierea este un act care nu poate fi contestat de nimeni din momentul în care a fost dispus, acesta fiind un drept exclusiv al preşedintelui țării.

Pentru a fi graţiat, condamnatul, rudele acestuia, avocatul sau chiar deputaţii şi autorităţile pot adresa o cerere șefului statului. Membrii Comisiei pentru problemele graţierii persoanelor condamnate se convoacă cel puţin o dată la trei luni. Cererile de graţiere a condamnaţilor se examinează numai după ce sentinţa pronunţată este definitivă. La examinarea cererilor se iau în considerare caracterul şi gradul de pericol social al infracţiunii comise, personalitatea condamnatului, comportamentul, starea civilă, atitudinea lui faţă de infracţiunea săvârşită. Deciziile preşedintelui Moldovei privind satisfacerea sau respingerea cererilor de graţiere sunt definitive.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite