Golim buzunarele să umplem ghiozdanele. Prima zi de şcoală începe la piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii sunt vrăjiţi de rechizitele „la modă“, în timp ce părinţii caută lucruri de calitate la preţuri mici
Copiii sunt vrăjiţi de rechizitele „la modă“, în timp ce părinţii caută lucruri de calitate la preţuri mici

Mai sunt 20 de zile până la primul sunet, aşa că e în toi febra cumpărăturilor pentru rechizite, ghiozdane şi haine. Părinţii trebuie să scoată din buzunare peste 2.000 de lei pentru a-şi echipa copiii.

Înarmaţi cu multă răbdare, dar mai ales cu un portmoneu gros, părinţii îşi duc micuţii la cumpărături. Dacă cei maturi încearcă să fie practici şi se uită după ghiozdane ortopedice aduse din Germania, creioane naturale din Franţa sau clasicele uniforme închise la culoare, cei mici sunt interesaţi de caiete cât mai colorate, genţi cu personaje din desenele animate şi haine în carouri.

Pierduţi în faţa a sute de oferte, o bună parte din cumpărători iau la rând corturile din Parcul Catedralei din Capitală unde are loc tradiţionalul iarmaroc şcolar, deschis până pe 2 septembrie. Larisa Vasile, o mamă care îşi va duce copilul în clasa I, cumpără de pe acum tot ce i-ar putea trebui fetiţei sale, Ionela. Deşi spune că a cheltuit mult pentru şcoală, femeia este dispusă să îndeplinească toate poftele micuţei. „Am pus deoparte cam 8.000 de lei. Sperăm să ne descurcăm cu aceşti bani. Numai ghiozdanul ortopedic ne-a costat 900 de lei, iar pentru uniformă am dat 700. Din câte înţeleg, cheltuielile abia încep.

Dar cum să economisesc, mai ales că e singurul meu copil?", se întreabă Larisa Vasile. Fericită că din acest an va avea o şcolăriţă-n casă, femeia spune că micuţa abia aşteaptă să intre în clasă. Ionela va învăţa la Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Nicolae Sulac". Chiar dacă nu ştie încă ce înseamnă „pedagog", ea reuşeşte să-şi convingă mama să-i cumpere caiete obligatoriu roz şi un penar de aceeaşi culoare, care depăşesc suma de 200 de lei.

CALITATEA COSTĂ
Oferta comercianţilor variază în funcţie de bugetul cumpărătorilor. Cei care optează pentru calitate scot mai mult din buzunar: ghiozdanele ortopedice pot ajunge la 1.000 de lei, un set de zece creioane franceze e 60 de lei, iar pentru un caiet cu personajele preferate ale copiilor, în funcţie de numărul de foi, dai cu cinci lei mai mult decât pentru unul obişnuit. Scumpe sunt şi hainele: un costum în stil englezesc poate ajunge până la 700 de lei, cămaşa costă peste 100 de lei, o pereche de pantofi pentru fete sau băieţi sunt cel puţin 200 de lei, iar un trening - peste 300.

Bineînţeles, sunt oferte şi mai ieftine, pentru cei care vor să se încadreze în cel mult 2.000 de lei. „Pixurile costă de la doi la şase lei, penarele - de la 50 la 70, agenda este 25 de lei, iar ghiozdanele - de la 250 la 500 de lei. Avem şi uniforme mai ieftine, între 250 şi 350 de lei", spune vânzătoarea Ina Paşa, care se laudă că nu duce lipsă de cumpărători. Femeia ne asigură că, indiferent cât de scumpe ar fi rechizitele, părinţii le fac pe plac copiilor când vin cu ei la târg.

PIAŢA CENTRALĂ, ALTERNATIVA IEFTINĂ
Nici pieţele nu rămân fără clienţi. Mulţi părinţi au ales Piaţa Centrală din Chişinău unde „întotdeauna găseşti lucruri mai ieftine". Cu o listă întocmită de acasă, aceştia nu s-au lăsat convinşi de mofturile copiilor şi le-au cumpărat doar lucrurile strict necesare. „Mi-am luat fetele să-şi aleagă ce caiete vor, dar nu le las să exagereze. Am doar câte o mie de lei pentru fiecare fiică. Ne-ar mai trebui cel puţin câte o mie. Oricum, multe le-au rămas de anul trecut, cum ar fi trening, uniformă sau pantofi. Sperăm să ne descurcăm", spune Alexandru Palamarjî, din Anenii Noi. De câţiva ani, bărbatul îşi creşte singur cele două copile, care la toamnă vor merge în clasa a treia şi, respectiv, a şasea.

ANUL DOINA ŞI ION
Anul de studii 2012-2013 va începe pe 3 septembrie, 1 septembrie fiind zi de sâmbătă. Prima lecţie va avea genericul „Doina şi Ion Aldea-Teodorovici - tribuni ai idealurilor naţionale", pentru că anul 2012 este dedicat regretaţilor artişti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite