Gheorghe Mărmureanu: Dacă în Vrancea va fi un cutremur la mare adâncime, va fi către Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Institutului de Fizică a Pământului din România susţine că un seism la mare adâncime ar putea apărea după 2040 şi că din punctul său de vedere, nu sunt probleme cu centrala nucleară de la Cernavodă, întrucât aceasta a fost proiectată astfel încât să reziste la un cutremur de intensitate 7,5 grade Richter

Gheorghe Mărmureanu a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că în Vrancea este deocamdată linişte din punct de vedere seismologic, iar mişcările produse în timpul cutremurului din Japonia nu vor atinge România, pentru că "sunt multe sisteme amortizante până aici".
"Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 grade pe Richter. Este cutremurul la care am calculat şi Cernavodă, la care a fost făcută şi Casa Poporului şi tot ce facem este calculat să reziste 7,5 grade ", a explicat directorul Institutului de Fizică a Pământului.
El a precizat că nu ştie când va veni următorul cutremur în România şi nici cât de mare va fi, dar analizele făcute, în baza a ceea ce s-a întâmplat până acum, indică faptul că ar urma un cutremur la mare adâncime, dar nu mai devreme de anul 2040.

"Pământul nu știe matematică, nu știe probabilități, nu știe fizică. Noi am făcut o analiză și am luat toate marile cutremure din ultimii 300 de ani. Și avem așa: 1738 un cutremur de suprafață, un cutremur asemănător cu cel din 4 martie 1977, când Cetatea Neamțului a fost dărâmată. Urmează 1802, deci după 64 de ani, un cutremur extrem de mare. Urmează 1838, deci dupa 36 de ani, tot de suprafață. Deci suprafață, adânc și iar suprafață. Urmează 1940, după 102 ani. Deci, care e ciclicitatea? Nu există! Au mai fost cutremure, dar nu au fost semnificative. (...) Și urmează 1977. Lumea uitase de cutremure. Acum se așteaptă un cutremur de mare adâncime prin 2040", a mai spus Marmureanu.

Un cutremur la mare adâncime va fi către Chişinău

Potrivit acestuia, între 2040 și 2066 există posibilitatea producerii unui cutremur la mare adâncime, a cărui intensitatea ar putea ajunge la 7,2-7,3 sau chiar 7,4 pe scara Richter.

"Se pune problema unui cutremur foarte adânc. Dacă va fi foarte adânc, va fi către Chisinau. Depinde când e. S-ar putea să nu fie pentru că cel din 1986 a fost foarte adânc. A lipsit foarte puţin să treacă peste 7", a mai spus Gheorghe Marmureanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite