Gerul năprasnic face tot mai multe victime în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frigul din ultimele zile ne dă mari bătăi de cap. Cei mai neajutoraţi sunt oamenii străzii, care au luat cu asalt centrele de triere și spitalele. De la începutul iernii, nouă persoane şi-au găsit sfârşitul în stradă din cauza hipotermiei.

În ultimele zile, poliţiştii au adunat de pe străzi peste 200 de persoane fără domiciliu şi le-au dus la Centrul de Triere al Comisariatului General, unde aceştia au putut să-şi petreacă noaptea la cald. „80% din ei au venit din localităţile republicii", a precizat Silviu Muşuc, şeful Poliţiei municipale.

Alte 38 de persoane au ajuns la centrul de găzduire a oamenilor străzii din subordinea Primăriei Chişinău. În această perioadă, 87 de boschetari îşi găsesc aici refugiul în fiecare noapte, servesc micul dejun şi cina şi primesc haine curate din donaţii. „În situaţii excepţionale, putem adăposti până la 150 de persoane, aşa cum s-a întâmplat iarna trecută", a spus Iurie Ursu, directorul instituţiei.

Mulţi dintre locatarii centrului sunt tineri care vin din raioane pentru a-şi găsi un loc de muncă în Capitală. Unii au probleme de sănătate, iar autorităţile se gândesc la posibilitatea de a le oferi poliţe medicale gratuite.

CRAPĂ ŢEVILE DE FRIG

Şi reţelele inginereşti din Chişinău au fost afectate din cauza frigului. Deşi aprovizionarea cu agent termic a decurs fără mari probleme, mai mulţi chişinăuieni au rămas fără apă rece şi caldă. Responsabili de la Apă-Canal spun că 27 de branşamente de apă au îngheţat în aceste zile. „Majoritatea sunt la case particulare. Motivul e că ţevile nu sunt izolate sau nu sunt amplasate la adâncimea cuvenită. În prezent, un strat de 50 de centimetri a solului e îngheţat", a explicat Petru Gontea, şeful Direcţiei locativ-comunale.
În această săptămână ne aşteaptă geruri şi mai mari. Cel mai frig va fi joi, când se vor înregistra -13 -24 grade Celsius. Sâmbătă şi duminică vremea se va încălzi.

Un pat şi un prânz cald
Oamenii fără adăpost pot găsi un pat curat şi un ceai cald la Centrul de găzduire pentru persoanele fără domiciliu stabil, din strada Haltei nr. 2. Pentru a fi primiţi, ei trebuie să meargă le Centrul de Triere, unde li se confirmă identitatea, să treacă un examen radiologic şi să dea analiza sângelui. Mulţi însă preferă să doarmă prin subsoluri decât să se supună regulilor de la centrul municipal. Cu toate acestea, când se răceşte vremea, dormitoarele sunt pline ochi. Directorul instituţiei spune că pe ger nu poate refuza pe nimeni, chiar dacă nu toţi au actele în regulă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite