FOTO Frumoasa, locul divin de lângă Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşezarea monahală a fost în reconstrucţie până în 2008
Aşezarea monahală a fost în reconstrucţie până în 2008

Dacă nu ați vizitat niciodată această mănăstire, v-ați privat ochii de o frumusețe rară, iar sufletul de o liniște contemplatoare. Aici te descarci de nervi, oboseală și de griji.

Împrejurimile locaşului îţi creează impresia că aici nu a fost secetă în această vară, iar Moldova este numai o pădure, unde civlizaţia, cu toată arhitectura şi infrastructura ei, sunt la câteva sute de ani distanţă.

Clădirea mănăstirii, vopsită într-o nuanţă albastră asemeni cerului, îţi prinde imediat privirea. Peisajul, cuminte şi plăcut ochiului, nu a fost însă întotdeauna aşa. Mănăstirea are o istorie tulburătoare: a fost fondată în anii 1804-1805, în acel loc fiind atunci o pădure de stejar. Locaşul era numit iniţial Frumuşica, după numele poienei în care a fost zidită. În mai 1946, puterea sovietică a închis aşezământul monahal. „Pe atunci locaşul dispunea de case, mori de apă şi de vânt, avea 100 de hectare de pământ. Însă, sovieticii l-au luat, iar din 1946 pâna în 1994 mănăstirea a fost transformată, pe rând, în orfelinat, şcoală internat pentru copii surdo-muţi, colonie-penitenciar pentru minore şi în sală sportivă", ne povesteşte preotul Iordan, care ne însoţeşte în excursia noastră.

Preotul Iordan ne arată covoarele din muzeul mănăstirii

Preotul Iordan ne arată covoarele din muzeul mănăstirii

REDESCHISĂ ÎN 1994

Frumoasa însă îşi poartă acum cu demnitate numele, reuşind să supravieţuiască piedicilor puse de fostul regim totalitar comunist. După o perioadă îndelungată cu sistări de rugăciune, mănăstirea se redeschide pe 17 august 1994 drept aşezământ de maici. De atunci a fost reconstruită biserica de vară, care este din piatră, şi a fost ridicată una nouă de iarnă, în locul celei din lemn care a ars. Astăzi, în ambele locaşuri veţi găsi icoane vechi din secolul al XIX-lea şi părticele din Sfintele Moaşte a circa 40 de sfinţi.

În incinta mănăstirii există două muzee. Unul conţine obiecte vechi, care au aparţinut foştilor preoţi, călugări şi maici, care au slujit aici. În altă încăpere se află un muzeu cu lucrări făcute de copii. „Organizam în trecut tabere de vară pentru copii. Timp de două săptămâni picii învăţau tâmplăria, împletitul, brodatul şi alte îndeletniciri", mai spune ghidul nostru.
La Frumoasa trudesc şi se roagă 21 de slujitori: maicile şi cinci călugări. Ei sunt cei care au grijă de averea mănăstirii - zeci de oi, nouă vaci, câţiva cai şi multe păsări.

SADOVEANU, FERMECAT DE ACESTE LOCURI

Dacă nu am reuşit să vă convingem să veniţi la Frumoasa, aflaţi că pe aici a călcat şi prozatorul Mihail Sadoveanu, care a fost fermecat de locurile de aici. Scriitorul a avut şi o chilie la Frumoasa, care există şi acum. El a vizitat mănăstirea în anul 1918. „Găseam la Frumoasa sufletul curat al Ţării... neîntinat, moldovenesc..., armonizat cu cel peisagiu unic aşa de distinct, aşa de pătrunzător, plin de durerile şi amintirile trecutului. Aveam la Frumoasa senzaţia că făceam parte şi eu, ca şi călugării, ca şi tot ce mă înconjura, din natură, din lumină, din pământul morţilor către care mă voi întoarce", scria în memoriile sale Sadoveanu.

Mănăstirea Frumoasa

Cărţi vechi de sute de ani

Muzeul Mănăstirii Frumoasa conţine numeroase obiecte vechi, proprietate a foştilor sujitori ai mănăstirii: zeci de cărţi de rugăciuni, icoane, veşminte arheiereşti şi preoteşti, războaie de ţesut, covoare, fusuri, un clopot ,chiar şi o piuă. Cărţile, scrise în limbi care nu se mai vorbesc sunt o adevărată raritate, dar şi o mândrie pentru mănăstire. Cea mai veche carte de rugăciune este scrisă în limba slavonă şi datează din anul 1798. În muzeu puteţi găsi şi icoane pictate în lemn, cu o vechime de peste 200 de ani.

Transport
Mănăstirea se află la 60 de kilometri de Chișinău şi 13 kilometri de Călărași. Puteţi ajunge aici cu transportul interurban sau cu mașina personală.

Cazare
Iarna veţi găsi greu un loc în mănăstire. Vara însă puteţi dormi în chiliile pentru vizitatori.

Prânz
Maicile gătesc gustos, de toate, în afară de carne. Puteţi mânca aici, gratuit.

Costuri acces
Pentru vizitarea mănăstirii și a muzeelor nu există taxe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite