„Frontul din Afganistan“ a fost comemorat ieri, la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veteranii moldoveni ai războiului din Afganistan s-au întâlnit, ieri, la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei - Memorie Veșnică" din Capitală. Momentul depunerilor de flori a fost urmat de o masă de campanie, cu „meniu" inspirat de pe frontul din Afganistan.

Oficiali şi veterani de război au participat ieri la un eveniment de comemorare a soldaţilor moldoveni din cadrul armatei sovietice, căzuţi pe fronturile din Afganistan, între 1979 şi 1989. Este pentru prima dată când, la nivel oficial, se marchează încheierea ostilităţilor din ţară din Asia Centrală.

Cu toate că momentul depunerilor de flori şi salvele de mitralieră au stârnit emoţii în rândul veteranilor, nimic n-a putut depăşi sentimentele revederii dintre supravieţuitorii din Afganistan. Mulţi dintre ei s-au revăzut pentru prima dată de la trecerea în rezervă.

„Chiar acum m-am întâlnit cu un prieten căruia i-am cusut mâna la război. Nu ne-am mai văzut din '85. Pe atunci eram medic militar. El a fost rănit în timpul unui marş", a mărturisit colonelul în rezervă Anatolie Muntean, despre amicul lui, sergentul Igor Pânzaru, la fel de bucuros de revedere.


MÂNCARE CA-N RĂZBOI

Lacrimi şi îmbrăţişări. Strângeri de mână. În mulţimea de costume kaki, epoleţi şi medalii, se distinge Pavel Botnaru, un paraşutist detaşat pe front, între 1981 şi 1983. Are 46 de ani şi poartă pe piept cu mândrie Ordinul Steaua Roşie.

„L-am primit pentru că am ocupat un post de observaţie din munţi, păzit de duşmani cu două mitraliere mari, de 14 mm. I-am atacat cu grenade. Dacă nu-i lichidam, jumătate din regimentul nostru putea fi nimicit", a povestit acesta.

Şi Iurie Codreanu era paraşutist. „Cel mai bun prieten este camaradul de luptă. În Afghanistan dezamorsam mine. Pe vremea aia le aruncam în aer cu trotil", a spus el.

Pentru ca bucuria revederii dintre veterani să fie şi mai memorabilă, responsabili ai Ministerului Apărării au organizat şi o masă festivă. Ca pe front: fiertură de arpacaş cu carne de porc, servită în gamele.

„În armata sovietică, soldaţilor moldoveni li se dădea pâine neagră, amestecată cu nisip", ne-a povestit Valeriu Stavciuc, de 47 de ani, un alt veteran care a luptat între 1982 şi 1984, în Afganistan, ca soldat de artilerie.


„În armata sovietică, soldaţilor moldoveni li se dădea pâine neagră amestecată cu nisip" - Valeriu Stavciuc, veteran


UN MILION DE MORŢI

În războiul din Afganistan, în cadrul armatei sovietice au luptat peste 12.500 de militari moldoveni. Dintre aceștia, 301 au fost uciși, iar 257 au fost răniţi în timpul ostilităţilor armate.

Între anii 1979 și 1989, trupele de intervenţie au ucis un milion de civili afgani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite