VIDEO, FOTO „Frontiera“ care apără republica fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii se plâng că bara metalică este un adevărat obstacol.
Localnicii se plâng că bara metalică este un adevărat obstacol.

Oamenii din Chircăieşti, Căuşeni, sunt nevoiţi să-i înfrunte pe „grănicerii" separatişti, care şi-au instalat recent un post ilegal în sat. Şi asta în timp ce premierul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk îşi strâng mâinile, sugerând că „situaţia e sub control".

Welcome to Chircăieşti", ne îndeamnă în stil occidental, la intrarea în sat, un panou şi monumentul unei gospodine socialiste rămas din epoca URSS. Nimic european însă în localitatea situată la vreo 80 de kilometri de Chişinău, aproape de aşa-zisul hotar cu autoproclamata republică nistreană.
Pe lângă grijile ce ţin de arat, semănat sau cu ce să se încălzească la iarnă, localnicii mai au o problemă de la o vreme - trebuie să-i înfrunte pe aşa-zişii grăniceri separatişti care şi-au instalat în sat un post şi-i „amendează" cu sute de lei pentru „trecerea ilegală a hotarului". Oamenii n-au de ales şi plătesc. Iar seara, la ştiri, află miraţi că încă o rundă de negocieri în formatul 5+2 „s-a soldat cu succes".

Nimeni dintre oficiali nu poate spune cu exactitate când şi de ce între Chircăieşi şi Copanca, satul de peste deal, a apărut o bară metalică mobilă, iar alături - un vagon în care sunt adăpostiţi aşa-zişii oameni ai legii. Nu a explicat acest lucru nici Tiraspolul. Localnicii presupun că e din cauza că drumul care trece prin sat a fost de importanţă militară în timpul conflictului armat de la Nistru.

Cei mai mulţi aleg acest drum pentru că este mai scurt Aici s-ar adăposti „grănicerii“ separatişti Monumentul de la intrarea în sat a fost instalat încă pe vremea URSS

CLICK PENTRU GALERIE FOTO

„DE CE CĂLCAŢI PE PĂMÂNTUL NOSTRU?!"

Vasile Banu (49 de ani) are un teren agricol la Copanca, la o distanţă de vreo trei kilometri de casă şi face des acest drum pentru a-şi îngriji pământul. Bărbatul spune că bara a apărut acum o lună, iar odată cu ea şi problemele sătenilor. „Eram trei în maşină, toţi cu sapele. Ne-au oprit şi ne-au obligat să plătim câte o sută de lei de fiecare. În caz contrar, trebuia să ne întoarcem înapoi şi să înconjurăm 46 de kilometri", ne-a povestit Vasile Banu.

Şi cei care îşi pasc vitele sau pur şi simplu vin cu lemne de la pădure sunt luaţi la rost. „Îmi aduceam de foc pentru iarnă. M-au obligat să las maşina şi să plec pe jos acasă după bani ca să achit amenda. Abia după aceea mi-au dat voie să trec", îşi aminteşte Viorel (30 de ani).

La fel au păţit-o şi alţii. Separatiştii s-au luat după Evdochim Arion (45 de ani). L-au ajuns tocmai în sat, i-au barat calea cu maşina şi i-au reproşat: „Pocemu vî topcite naşu zemliu?!" (De ce călcaţi pe pământul nostru?! - n.r.). „Ei spun că le aparţine o fâşie cu o lăţime de 400 de metri, aşa că fac ce vor", se indignează bărbatul.

ACUZAŢI CĂ AU TRECUT ILEGAL

Tot aici, la mijlocul lunii iunie, a fost reţinut un inspector al Poliţiei Criminale al Comisariatului din Căuşeni, împreună cu fiul său, iar la scurt timp a fost oprit şi un executor judecătoresc. „S-a întâmplat în jurul orei 12.30. Trei inşi, în uniforme separatiste, de grănicer, ne-au baricadat cu maşinile şi ne-au spus că «am traversat ilegal frontiera de stat». Ne-au eliberat pe la 19.00, după ce ne-au întocmit câte un proces-verbal prin care am fost avertizaţi oficial să nu mai trecem pe acolo", ne-a povestit Alexandru Dutca.

Joia trecută, n-am găsit niciun „grănicer" la post, doar bariera şi vagonul. Oamenii din sat ne-au explicat că separatiştii în uniforme ba apar, ba dispar de la post, iar în unele zile pur şi simplu patrulează zona. „Este o ocupare abuzivă a pământului şi atentare la libera circulaţie, inclusiv la dreptul de proprietate. Organele de drept ar trebui să iniţieze cauze penale şi să-i atragă la raspundere pe cei care ocupă samavolnic terenuri publice, estorchează bani, restricţionează trecerea", susţine Alexandru Zubco, jurist la Asociaţia Promo-Lex.

Primăriţa din Chircăieşti, Galina Ceban, a alertat autorităţile raionale. „De 20 de ani parcă şi-ar bate joc de noi. E dureros. Vrem să ne deplasăm fără probleme şi să păşim liber pe pământul nostru", spune edilul.
„Este evident că se comit abuzuri, dar ne trebuie material probant pentru o cauză penală. Fiecare apreciază situaţia cum doreşte. I-am atenţionat pe localnici să nu se lase provocaţi, să nu trebuiască apoi să facem declaraţii şi tot felul de recomandări", a precizat Ion Oboroceanu, procurorul raionului Căuşeni.

CREDEM NAIV ÎN SCHIMBĂRI

Ion Solonenco, şeful delegaţiei moldoveneşti în Comisia Unificată de Control, care a trimis acum două săptămâni un apel către toate părţile implicate în procesul de negocieri, spune că problema va fi discutată la şedinţa de joia viitoare. „Postul a fost instalat fără a respecta înţelegerile. Toţi cunosc despre asta, şi Moscova, şi SUA, şi OSCE", afirmă generalul Solonenco.

Pe de altă parte, analişti de la Chişinău susţin că, deşi reprezentanţii celor două maluri de Nistru se întâlnesc adesea şi vorbesc despre îmbunătăţirea situaţiei, mai e mult până la soluţionarea conflictului. „Marionetele de la Tiraspol - că e Liţkai şi Smirnov sau Şevciuk şi Ştanski - nu decid nimic. Conflictul are loc între Moldova şi Rusia. Schimbarea decoraţiilor în spectacolul «five plus two» nu ne apropie de reglementarea coflictului. În stânga Nistrului KGB-ul continuă să-şi bată joc de cetăţenii moldoveni, iar asta ne vorbeşte despre faptul că suntem naivi când credem că se produc schimbări profunde", comentează Oazu Nantoi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite