Fostă deportată: „Am rămas numai cu piatra comemorativă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postamentul dedicat victimelor represiunilor sovietice
Postamentul dedicat victimelor represiunilor sovietice

Sute de foşti deportaţi s-au adunat, de dimineaţă, în scuarul Gării Feroviare din Chişinău pentru a depune flori la postamentul dedicat victimelor represiunilor sovietice. Astăzi se împlinesc 71 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia.

Foştii deportaţi au povestit despre ziua în care au fost forțați de oamenii lui Stalin să-și părăsească gospodăriile care le-au devenit străine la întoarcere. Lazăr Larisa în vârstă de 80 de ani din Șoldănești spune că vine în fiecare an la acest monument pentru că doar cu el a rămas după deportare. „Acest monument îmi amintește de chinurile prin care am trecut. Atunci m-au trezit din somn părinții, ne-au deportat în Siberia.

Tatăl meu a fost primar la români, tot satul a semnat să nu-l închidă și mai apoi să nu-l deporteze, dar nu i-a ascultat nimeni. Mama a murit acolo. Când am revenit gospodăriile nu ni le-au mai întors, iar acum 5-6 ani ne-au chemat și ne-au dat 200 de lei de care nici o pereche de cizme nu poți să-și cumperi", explică femeia plângând. A încercat să-și facă dreptate, dar a rămas doar cu zeci de hârțoage adunate în timpul proceselor de judecată. „Am încercat să-mi fac dreptate, să-mi întorc averea și m-am judecat patru ani la rând, am cheltuit bani și am rămas doar cu piatra. O să vin aici în fiecare an", mai spune femeia.

La aceași postament a depus flori și Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, care a menţionat că provine dintr-o familie de deportaţi, bunicii săi au fost ridicaţi în 1949 şi duşi în Siberia. Dorin Chirtoacă a afirmat că în locul postamentului din scuarul Gării Feroviare urmează să fie amplasat un monument mai mare.

„În zilele următoare vom prezenta monumentul care urmează să fie ridicat aici. Anul acesta vor începe lucrările de turnare în bronz. Este o procedură ce poate dura până la şase luni, dar contează că lucrurile s-au pornit din loc. A fost sculptat în prima etapă, acum se lucrează în ghips şi urmează a treia etapă - turnarea în bronz", a declarat edilul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite