Moldova sovietică: între mituri şi gulag

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul victimelor deportărilor şi represiunilor politice
Muzeul victimelor deportărilor şi represiunilor politice

Acesta este genericul expoziției inaugurate astăzi într-o sală a Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei în memoria victimelor primului val de deportări. Potrivit autorităților acesta este doar începutul construirii muzeului victimelor represiunilor politice.

Și aici victimele deportărilor și-au reamintit de valurile deportărilor care i-a lăsat fără case și i-au despărțit de părinți și rude. Valeriu Darie în vârstă de 70 de ani din satul Moșeni spune că nimeni nu poate înțelege prin ce a trecut. „A fost o tragdie. Numai cel care a fost deportat poate înțelege prin ce am trecut. M-au luat în primul va de deportări. Atunci, tot ce a reușit să iau de acasă a fost o icoană pe care am du-o în Siberia, iar mai apoi am revenit cu ea", povestește bătrânul. El mai spune că muzeul deschis astăzi păstrează amintirea victimelor deportării, dar în același timp acesta este și pentru tineri. „Muzeul represiunilor politice este pentru tinerii care trebuie să afle prin ce am trecut noi", a mai spus Valeriu Darie.

  

Muzeul victimelor deportărilor şi represiunilor politice Muzeul victimelor deportărilor şi represiunilor politice
image

CLICK PENTRU GALERIE

La eveniment au participat și premierul Vlad Filat, Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, reprezentanți ai misiunilor diplomatice la Chișinău.În cadrul aceluiași eveniment, premierul a promis foștilor deportați că expoziția este doar un început pentru că urmează să fie instituit muzeul victimelor represiunilor politice. „Au fost ridicați cei mai destoinici fii și fiice ale neamului. Acele acțiuni barbare, criminale, sângeroase așe regimului stalinist, care a lovit toate naționalitățile care locuiau în spațiul Uniunii Sovietice. Suntem conștienți că mai avem foarte mult de făcut, dar putem spune că am pornit pe cale corectă. Această expoziție este un început, urmează să instituim muzeul victimelor represiunilor politice", a declarat premierul.

În cadrul expoziţiei „Moldova sovietică: între mituri şi gulag“, vizitatorii pot vedea aproximativ 600 de exponate: fotografii, scrisori din lagărele sovietice, obiecte care au aparţinut deportaţilor şi deţinuţilor politici. „Expoziţia este un omagiu adus celor care au trecut prin gulagul sovietic dar şi o piedică sigură în calea uitării crimelor comise de către regimul totalitar comunist, a afirmat directorul Elena Postică în cadrul inaugurării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite