CHIŞINĂU: Fost magistrat şi-a făcut casă la Procuratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DOSAR Galina Bobu, fost procuror şi judecătoare la Soroca, s-a mutat în sediul Procuraturii Chişinău, după ce a lucrat zeci de ani în organele de drept. Femeia locuieşte de mai bine de trei ani în două camere de la parterul edificiului de pe strada Armenească, 96.

Galina Bobu (50 de ani) s-a mutat în sediul Procuraturii Municipale Chişinău în 2007, atunci când a fost angajată în calitate de procuror la această instituţie. Femeia s-a stabilit în Capitală, după ce, mai bine de 15 ani, a ocupat funcţii de procuror şi judecător în oraşul Soroca.
„În 2007, atunci când m-am angajat la Procuratura Chişinău, mi-am întrebat colegii unde aş putea găsi o gazdă mai ieftină. Salariul mizer, de nici 3.000 de lei, pe care îl aveam nu îmi permitea să scot prea mult din buzunar pentru o locuinţă. Fosta conducere a Procuraturii Generale mi-a propus să locuiesc aici. Am acceptat pentru că nu avem o altă soluţie", spune Galina Bobu.

image

Foto: Galina Bobu, în bucătăria improvizată la Procuratura Municipală Chişinău

Apartament la Procuratură

În cele două birouri ce i-au fost repartizate, pentru a se muta împreună cu fiica sa de 17 ani, femeia şi-a improvizat un mini-apartament confortabil. Pe lângă dormitor, locuinţa are baie şi bucătărie.
Fosta judecătoare afirmă că problemele au început în 2009, după schimbarea conducerii la Procuratură. Un an mai târziu, Galina Bobu s-a pensionat, dar a rămas să locuiască în sediul Procuraturii. Pentru cei 20 de ani lucraţi în organele de drept statul urma să-i achite o indemnizaţie de aproape 80 de mii de lei. „Au refuzat să-mi dea banii, invocând faptul că locuiesc la Procuratură. Mi-au zis că-i voi primi doar după ce voi părăsi cele două camere", afirmă femeia.

Refuză să plece din „casă"

În aprilie 2010, reprezentanţii Procuraturii Chişinău au cerut în instanţă evacuarea fostei lor colege din locuinţa impovizată. Judecătoria sectorului Râşcani a respins solicitarea oamenilor legii, pe motiv că o astfel de cerere ar trebui să vină fie din partea Consiliului Municipal Chişinău, proprietarul clădirii, fie din partea Procuraturii Generale, care are drept de folosinţă asupra imobilului de pe Armenească, 96.
Şefii de la Procuratura Municipală încearcă să o evacueze pe Galina Bobu, chiar dacă instanţa le-a respins cererea. Cele două camere au fost deconectate de la curent electric şi apă. Totodată, după ce a fost schimbată uşa de la intrarea în clădire, Galina Bobu a rămas şi fără chei.

Cer să fie evacuată

image

Actualul procuror de Chişinău, Ion Diacov, declară că fosta conducere a Procuraturii Generale a făcut o greşeală atunci când i-a permis Galinei Bobu să locuiască la Procuratura Capitalei. „Aici nu este casă de locuit, ci instituţie de stat. Nicio normă de drept, nici cea omenească şi nici cea sufletească nu îi putea permite lui Valeriu Gurbulea (ex-procuror general, n.r.) să o lase să stea în sediului Procuraturii", spune Ion Diacov.
Valeriu Gurbulea afimă că, atunci când a fost numit în funcţie, la Procuratura Chişinău deja funcţiona un fel de mini-hotel pentru cazarea procurorilor. „Nu eu am stabilit regulile", spune fostul procuror general.

Camerele au fost ocupate abuziv

Potrivit lui Ion Dediu, juristul Direcţiei Patrimoniu a Primăriei Chişinău, Galina Bobu a ocupat abuziv spaţii într-o clădire administrativă ce aparţine municipalităţii. Edificiul a fost dat în folosinţă, în 2002, Procuraturii Generale. „Nu ştim cum a ajuns să locuiască femeia în sediul Procuraturii. Vom contesta decizia primei instanţe", spune Ion Dediu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite