UPDATE: 20 de zile de arest pentru directorul administrativ al Consiliului Audiovizualului, Terente Cherdivară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Gorincioi, şeful instituţiei, şi subalternul său Terente Cherdivară sunt cercetaţi penal pentru c-ar fi luat 9.000 de dolari de la o firmă.Cherdivară a fost reţinut, vineri, pentru 72 de ore. Mandalul acestuia, care expiră astăzi, ar putea fi prelungit de procurori.

UPDATE: Terente Cherdivară va rămâne după gratii încă 20 de zile. Judecătorul de instrucţie Ion Morozan a admis parţial demersul procurorului Victor Brânză care a cerut instanţei 30 de zile de arest pentru directorul administrativ al CCA. Cherdivară a ajuns în instanţă cu cătuşe pe mâini, încercând să-şi ascundă faţa cu o geacă de piele.

Terente Cherdivară a ajuns vineri în izolatorul Centrului Anticorupţie după ce la 18 ianuarie un agent economic s-a adresat ofiţerilor solicitând tragerea la răspundere penală a persoanelor din conducerea Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA). Potrivit agentului economic, responsabili de la CCA i-ar fi cerut 110 mii de lei (9 mii de dolari - n.r.) pentru a nu controla calitatea serviciilor prestate de întreprindere.


„Este vorba despre o firmă care instala softuri la CCA. Angajaţii acesteia testau nişte servicii. Cherdivară i-a ameninţat cu controale în cazul în care nu le va plăti aceşti bani", a declarat Angela Starinschi, ofiţer de presă la CCCEC. Şi preşedintele CCA, Gheorghe Gorincioi, a ajuns la Centrul Anticorupţie vineri seara, imediat după flagrant. Deşi are statut de bănuit în acest dosar, spre deosebire de subalternul său, Gorincioi este cercetat la libertate.


„La Cherdivară au fost depistaţi o parte din banii estorcaţi, fapt care a servit drept temei pentru reţinerea şi audierea lui în calitate de bănuit de corupere pasivă", a spus Bogdan Zumbreanu, şef adjunct al direcţiei urmărire penală la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.


Niciunul din cei doi angajaţi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului nu au vrut să facă declaraţii. Nici Zumbreanu nu a oferit detalii despre flagrant şi a refuzat să precizeze dacă cei doi se aflau la acel moment în acelaşi birou. „Alte detalii vor fi făcute publice mai târziu, deoarece nu s-a finalizat urmărirea penală", a adăugat ofiţerul anticorupţie, care s-a scuzat invocând prezumţia nevinovăţiei.


Potrivit Ludmilei Vasilache, membru CCA, vineri seara, atunci când a plecat de la birou, atât Gorincioi, cât şi Cherdivară se aflau la serviciu. „Nu-l cunosc prea bine pe Cherdivară. Îl abordam atunci când aveam nevoie de ceva, de exemplu dacă se strica o uşa şi aveam nevoie să o repare", spune Ludmila Vasilache.

„NU ARE NEVOIE DE AVOCAT"

Gheorghe Gorincioi nu a fost de găsit nici la telefonul mobil, şi nici la cel de acasă. Soţia preşedintelui Consiliului Audiovizual a spus că nu ştie când va reveni soţul său şi că nu vrea să comenteze incidentul de vineri seara. „Nu are avocat pentru că nu are nevoie de un apărător. El poate fi găsit numai la serviciu", a spus soţia preşedintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului.
Atât Terente Cherdivară, cât şi şeful său, Gheorghe Gorincioi riscă acum de la 7 la 15 ani de privaţiune de libertate. Astăzi mandatul de reţinere de 72 de ore a lui Cherdivară expiră. Tot astăzi procurorii urmează să ceară prelungirea acestuia.

Dosarele corupţiei la Consiliul Audiovizual

Dosarul lui Gheorghe Gorincioi şi a subalternului său, Terente Cherdivară, nu este primul la CCA.
În iulie 2007, colaboratorii Centrului Anticorupţie au reţinut mai mulţi membri CCA, Ludmila Vasilache, Ruslan Pleşca, Valeriu Soltan şi Vlad Ţurcanu.

Aceştia au fost suspectaţi că ar fi estorcat 60 mii euro de la directorul unei întreprinderi, în schimbul eliberării licenţei de emisie. Ludmila Vasilache şi Vlad Ţurcanu au declarat atunci că dosarul ar fi avut legătură cu avertizarea pe care ar fi dat-o angajaţilor companiei publice Teleradio-Moldova. „Am câştigat dosarul împotriva Centrului Anticorupţie şi am dobândit chiar şi prejudicii morale de 2 mii de lei", a declarat pentru „Adevărul" Ludmila Vasilache.


În 2009, membrul Consiliului Audiovizual, Valeriu Soltan, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a cerut 12 mii de dolari de la directorul unui post de radio.

CARE ESTE ACTIVITATEA CCA

Consiliul Coordonator al Audiovizualului este reprezentantul şi garantul interesului public în domeniul audiovizualului. Activitatea CCA este supravegheată doar de Parlament, prin dezbaterea raportului anual al consiliului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite