GALERIE FOTO Fiecare cu mitingul lui. Partidele și-au făcut imagine politică pe seama Zilei Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Muncii a scos din casă mii de oameni, dar nu laolaltă. Unii au venit la „invitaţia" sindicatelor și a guvernanților, alţii au mărșăluit alături de comuniști, iar o a treia categorie au mâncat mici și au dansat cu social-democrații. Chiar şi așa, cu toții au avut aceleași probleme: arșița și salariile mici.

1 Mai, zi care de mai bine de o sută de ani este sărbătoarea muncii în aproape toată lumea, i-a adunat în centrul Chişinăului şi pe moldoveni. Cei care au stat cuminţi, la 30 de grade căldură, în Piaţa Marii Adunări Naţionale au ascultat criticele pale ale liderilor de la sindicate şi mesajul triumfalist al premierului.

Aproximativ 20 de oameni au avut nevoie de asistenţa medicală, iar un tânăr care a leşinat a fost dus la spital. „1 Mai nu este o zi de sărbătoare, dar este ziua când oamenii muncii, prin diverse acţiuni, încearcă să reamintească autorităţilor problemele cu care se confruntă", a declarat Oleg Budza, preşedintele Confideraţiei Naţionale ale Sindicatelor din Moldova.

Obosiţi de promisiuni

Premierul Filat, susţinut de colegii săi din Guvern, a evitat să facă promisiuni, însă nu a ezitat să se laude. „Acum doi ani şi jumătate, Republicii Moldova i se prezicea un viitor sumbru. Prin efort comun, am fost capabili să depășim o mare provocare pentru ţara noastră, perioada crizei", a declarat el în faţa mulţimii toropită de arşiţă.

Ideile şefului de la Executiv nu au fost împărtăşite de cei care-l ascultau din stradă. „Am muncit o viaţă. Nu mai vreau să-i cred. De sărbătorile pascale şi-au împărţit prime. Acum şi-au majorat şi salariile. Noi trăim cu o mie de lei, iar ei ridică salarii de zeci de mii de lei", afirmă pensionara Nina Alcaz (70 de ani), care s-a ascuns la umbră.

„Eu trăiesc cu 840 de lei. Nu ne prea arde a sărbători. Ne-a cam dezamăgit politica asta", intervine bibliotecara Liuba Talmaci (60 de ani), venită de la Ungheni, împreună cu alţi o sută de oameni, pentru a sărbători Ziua Muncii.

Aduşi organizat în piaţă

Unii participanţi au recunoscut că au venit la eveniment la „invitaţia" specială a sindicatelor şi a şefilor lor, fiind aduşi organizat în piaţă. „Am fost anunţaţi încă acum o săptămână. Cum puteam să refuzăm?", spune un bărbat de la Anenii Noi. Chiar şi aşa, spre sfârşit, în centru nu a rămas decât o mână de oameni.

image
image
image

CLICK PENTRU GALERIE FOTO

Nici la evenimentul PCRM nu s-au adunat zeci de mii de oameni, aşa cum speria guvernarea Vladimir Voronin la 16 martie, atunci când comuniştii au ieşit din casă pentru a protesta împotriva alegerii şefului statului.

Simpatizanţii comuniştilor au mărşăluit organizat, dar neregulamentar, pe bulevardul Ştefan cel Mare, cerând demisia actualei guvernări şi restabilirea postului NIT. „Nu le-a reușit nimic, decât o nouă discreditare și o rușine națională. Vrem dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate", şi-a criticat Voronin colegii de pe arena politică.

Socialiştii s-au promovat pe străzile Orheiului, pledând pentru „muncă, solidaritate, pace, trai decent, protecţie socială", sub acordurile formaţiilor Millenium şi Lume.

Doar protestatara Maia Laguta nu a fost lăsată de oamenii legii să se adreseze mulţimii adunate în centrul Capitalei, luându-se la bătaie cu poliţiştii. Reprezentanţii de la Interne au explicat că Asociaţia Salvgardare, condusă de Laguta, nu avea autorizaţie.

MICI ȘI VIN

De 1 mai, membrii Partidului Social-Democrat şi cei ai Partidului Popular Socialist şi-au dat întâlnire la iarbă verde. Aceştia i-au ademenit pe oameni în Parcul „Valea Morilor" cu 2.000 de mici și 200 de litri de vin. După ce au mâncat și băut, aceștia s-au încins într-o horă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite