Femeile de afaceri din Moldova. Află cum poți avea un business de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mic suport la început de cale este neprețuit pentru doamnele care se lansează în business. Datorită unor granturi externe, demonstrează tuturor că locul lor nu mai e demult la bucătărie.

„Afacerile noastre sunt o dovadă că oricine se poate realiza", spun femeile din Moldova care şi-au pus pe roate businessul cu bani împrumutaţi. Recunosc însă că de la idee până la succes drumul este anevoios, mai ales atunci când mulţi mai cred că profesionalismul are gen. Un colac de salvare pentru cele care vor să spargă stereotipul femeii casnice sunt proiectele internaţionale adresate antreprenoarelor.

Larisa Cojocari (55 de ani), din Chişinău, este una dintre femeile pentru care hainele comode nu sunt doar o necesitate, ci şi o sursă de venit. Ea este directorul companiei Vasconi, care confecţionează articole din tricot pentru bărbaţi, femei şi copii. Conduce opt magazine în Capitală, alte trei la - Bălţi şi are 70 de persoane în subordine. Totul a început însă de la zero. „În 1997, când am deschis fabrica, am împrumutat bani de la cunoscuţi. După ce am întors datoriile, am reuşit să ne extindem. Afacerea îmi oferă posibilitatea să fiu tot timpul în acţiune", povesteşte femeia.

Alături de ea lucrează soţul şi fiul lor mai mic, care o încurajează şi o ajută. Pentru că a beneficiat de suport financiar de la compania de consultanţă în afaceri BAS (Business Advisory Services) a Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, antreprenoarea a reuşit să-şi automatizeze procesul de producţie, iar veniturile au crescut cu 30%. Este sigură că, în timp, tot mai multe doamne vor sta la cârma marilor companii. Tot în industria textilă activează şi Silvia Lazu (34 de ani), din Sadaclia, proprietara unui brand de haine pentru copii, de la nou-născuţi până la vârsta de 4 ani.

IDEEA A VENIT ODATĂ CU BARZA
„Ideea a apărut în 2004, când s-a născut primul meu copil. Eu îi coseam hăinuţe, pentru că am studii de design vestimentar. Este o afacere de familie în care se implică şi soţul meu, care este managerul nostru de vânzări", afirmă directoarea companiei Bombonici. Pe lângă fabrica din satul natal, tânăra a deschis un magazin de firmă în Capitală şi conduce 52 de angajaţi, care-i urmează întocmai instrucţiunile. Datorită unui proiect al BERD BAS, a reuşit să-şi automatizeze secţia de croit şi s-a ales cu o pagină web a întreprinderii. Grantul de 20.000 de lei a acoperit jumătate din cheltuieli, iar veniturile au crescut cu 40%. „Astfel de proiecte sunt o susţinere importantă pentru noi. Ne ajută să ne păstrăm încrederea în noi", explică Silvia.

ŞEFĂ PRINTRE BĂRBAŢI
De ajutor a beneficiat şi Natalia Gudima (39 de ani), din Capitală, patroana firmei Profsistem producătoare de geamuri şi uşi din PVC şi aluminiu. Printr-un alt program, Natalia a reuşit să lanseze site-ul companiei şi să obţină un brandbook, care ar fi costat-o cu 6.000 de euro mai mult. În domeniul construcţiilor, femeile se ciocnesc cu mai multe prejudecăţi. „De obicei, sunt înconjurată doar de bărbaţi. Mulţi se întreabă ce ştie o doamnă despre şuruburi şi piuliţe, iar eu le demonstrez că sunt o profesionistă", mărturiseşte directoarea. Are 16 subalterni, iar soţul i-a devenit între timp partener de afaceri.

6,49% din populaţia aptă de muncă din Moldova sunt femei de afaceri, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Un milion de euro pentru antreprenoarele din Moldova
Pe 22 mai, reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vor lansa un alt program, în valoare de un milion de euro, pentru 90 de companii conduse de antreprenoare de pe ambele maluri ale Nistrului. Femeile de afaceri vor beneficia de granturi pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a afacerilor. Instituţia internaţională va contribui cu 70% din valoarea fiecărui proiect, suma maximă fiind de 10.000 de euro.

„Suntem convinşi că promovarea spiritului de afaceri în rândul femeilor poate asigura oportunităţi economice mai bune pentru ele şi, în acest fel, poate fi avea un impact pozitiv asupra economiei naţionale", suţine Veronica Arpintin, manager al BERD BAS Moldova. Programul „Femeile în afaceri", administrat de BERD, este susţinut financiar de Guvernul Suediei şi va dura trei ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite